Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Živimo zdravo na Kambreškem

Projekt Živimo zdravo, se je letos preselil na Kambreško. V okviru projekta "Več zdravja v občini Kanal ob Soči" ga financira občina Kanal, njegov nosilec je pa Zavod za zdravstveno varstvo Nova Gorica. Namenjen je vsem prebivalcem in obiskovalcem Krajevnih skupnosti Kambreško, Ročinj- Doblar in Lig, pa tudi vsem ostalim mladim in manj mladim, ženskam in moškim, zdravim in manj zdravim občanom iz bližnje in daljne okolice.
Tekst: Dora Ravnik


Brezplačne delavnice projekta Živimo zdravo so bile priložnost, da krajanke in krajani na zabaven način pridobivajo znanje o zdravju in zdravem življenjskem slogu. Domači strokovnjaki so na delavnicah predstavili preventivno zdravstveno vzgojo, osnove zdrave prehrane, telesne aktivnosti in samooskrbe. Udeleženci so spoznali, kako vzdrževati primerno telesno težo, prepoznavati in obvladovati stres, kako se odpovedati kajenju in škodljivemu pitja alkohola.

V februarju smo izvedli štiri delavnice. Kljub zelo slabemu vremenu z obilnim sneženjem, smo bili z obiskom kar zadovoljni. Zadovoljni so bili tudi obiskovalci, saj so, kakor so nam povedali, na delavnicah pridobili veliko koristnega znanja.

Na prvi delavnici z naslovom „Več možnost je – izberi najboljšo“, smo se pogovarjali o zdravju in dejavnikih tveganja za zdravje. Predavali so Suzana Munih, Mira Stanič – Gruden, Bernardka Prinčič, Irena Jerič in Tjaš Prinčič. Izmerili smo si tudi tlak, holesterol, krvni sladkor in težo.

Na drugi delavnici „Korak za korakom je korak do zdravja“ je zdravnica, specialistka splošne medicine, Nevenka Mlinar govorila o kronično nalezljivih boleznih, posebno pozornost pa je namenila srčno žilnim boleznim. Športni vaditelj Aleks Simčič je pokazal, kako se pravilno lotimo razgibalnih vaj.

Nato smo preverili, kako zdravo ali nezdravo se prehranjujemo. Naslov tretje delavnice je bil „Zdravo se prehranjujemo, kako pa ti?“. Obravnavali smo prehransko piramido, osnove zdrave prehrane in zdravega krožnika. Naša pridna kuharica Lojzka Lemut je v veselje vseh pripravila veliko zdravih in dobrih jedi.

Čas je, da pomislite nase, je bil naslov četrte februarske delavnice. V okviru projektov Svit, Zora in Dora je predavala zdravnica, specialistka ginekolokije Erika Tuta. Seznanila nas je s predčasnim in zgodnjim odkrivanjem rakavih bolezni.

Lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo v KS Kambreško, KS Ročinj – Doblar in KS Lig je bila Natalija Melink. Dodajmo, da smo s projektom zelo zadovoljni. V mesecu marcu pa smo organizirali še štiri delavnice.

Na koncu še misel:« Kdor hoče nekaj narediti, že najde pot, kdor noče nič narediti, najde izgovor.«

Oglejte si tudi