Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Za delodajalce poenostavljeni postopki odpuščanja delavcev

Delavcu pripada dopust šele po enem letu dela, zaradi poslovnega razloga delodajalec lahko odpusti delavce  brez preverjanja ali lahko delavca prekvalificira za drugo delo, do odpravnine ob upokojitvi bodo upravičeni le delavci, ki bodo  zaposleni pri zadnjem delodajalcu vsaj 5 let,  obveščanje  delavcev  po e-pošti je ustrezno, roki za upokojitev se daljšajo, pokojnine pa »krajšajo«. To je le nekaj novosti, ki jih prinaša reforma  trga dela, o kateri  sta govorila  pravna strokovnjaka s Svetovalnega centra  OZS Staša Pirkmaier in Dušan Bavec na torkovem seminarju na grosupeljski obrtni zbornici.


30 udeležencev seminarja je najprej prisluhnilo Staši Pirkmaier, specialistki za delovno in socialno pravo, ki je v zgoščenem, skoraj triurnem predavanju pojasnjevala spremembe novega,  pravkar sprejetega  Zakona o delovnih razmerjih. Vsak delodajalec in delavec naj bi vedela vsaj naslednje:

-          Delodajalec mora pripraviti predlog pogodbe o zaposlitvi in ga 3 dni pred predvidenim podpisom izročiti delavcu, nato v  8 dneh po podpisu pogodbe obvestiti neizbrane kandidate (lahko po e-pošti) in v 15 dneh po nastopu dela delavcu  izročiti fotokopijo prijave v zavarovanje. Globa za kršitev znaša od 750 do 2000 evrov.

-          Delodajalci so stimulirani za zaposlovanje za nedoločen čas: oprostitev plačila zavarovanja za primer brezposelnosti za dve leti.

-          Pogodbo o zaposlitvi za določen čas se lahko sklene največ za dobo 2 let (kumulativno). 3-mesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve zaporednega sklepanja pogodb o zaposlitvi.

-          Poslovodna oseba, ki je lastnik in direktor družbe, se lahko  (spet) zaposli v svoji družbi. Pogodbo o zaposlitvi si pripravi  na podlagi 73. člena Zakona o delovnih razmerjih (12.4.2013). Prijava obvezna, saj  sprememba ne bo avtomatična.

-          Ekonomsko odvisna oseba je samozaposlena oseba, ki najmanj 80 odstotkov svojih dohodkov pridobi od enega naročnika. »Enakovredna« je zaposlenim delavcem: prepoved diskriminacije,  zagotavljanje minimalnih odpovednih rokov….

-          Letni dopust: minimum je 4 tedne; dodatek 3 dni za starejšega delavca, invalida, delavca, ki varuje in neguje otroka s posebnimi potrebami; dodatek 1 dan za vsakega otroka do 15 leta starosti.

-          Delodajalec mora delavcu povrniti stroške prehrane med delom, prevoza na in z dela ter službenih poti; če se delavec preseli ni nujno povračilo stroškov za novo lokacijo.

-          Obvezen je pisni obračun plače. Delodajalec ne sme zadržati izplačila plače zaradi terjatev  do delavca brez njegovega soglasja.

-          Nadurno delo: največ 8 ur/ teden, 20 ur/mesec, 170/leto.

-          Pogodba o zaposlitvi za določen čas preneha  veljati brez odpovednega roka. Delavec ima pravico do odpravnine, razen če gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca, sezonsko delo, ki traja manj kot 3 mesece, javna dela ali vključitev v ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Odpravnina: 1/5 povprečne mesečne plače delavca.

-          Delodajalec obvesti delavca o nameravani odpovedi pogodbe zaradi krivde ali nesposobnosti (lahko po e-pošti) z možnostjo zagovora (min. rok 3 dni).

-          Vročanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi: osebno pri delodajalcu, priporočena pošta s povratnico ali oglasno mesto pri delodajalcu, ki je dostopno delavcu.

-          Odpovedni roki, če pogodbo odpoveduje delavec: 15 dni , če je zaposlen pri delodajalcu manj kot eno leto; 30 dni če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto.

-          Odpovedni roki, če pogodbo o zaposlitvi odpoveduje delodajalec: 15 dni za zaposlene do 1 leta,; 30 dni za zaposlene od 1 do 2 let;  za zaposlene več kot 2 leti pa se k 30 dnevom prišteje 2 dni za vsako nadaljnje leto zaposlenosti pri delodajalcu.. Če gre za krivdni razlog, je odpovedni rok 15 dni.

-          V primeru odpovedi iz poslovnega razloga delavcu v času odpovednega roka pripada 1 dan (plačane-70%) odsotnosti na teden.

-          Delavec se mora v 3 dneh po prenehanju pogodbe o zaposlitvi prijaviti na Zavod za zaposlovanje.

-          Odpravnina pripada v primerih odpovedi: poslovni razlog, nesposobnost, invalidnost. Višina odpravnine: 1 – 5 let v višini 1/5, 5 – 15 let v višini ¼ in nad 15 let  1/3 povprečne mesečne plače zadnjih treh mesecev.

BISTVENO: Vse pogodbe o zaposlitvi, sklenjene pred 12.4.2013, ostanejo nespremenjene in veljajo naprej v obliki in vsebini, kot so bile podpisane. 

Oglejte si tudi