Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Kljub snegu na tisoče pohodnikov po Jurčičevi poti

Letošnji, tradicionalni in obenem jubilejni 20. pohod po Jurčičevi poti je na zasnežene strmine in doline ivanške občine privabil okoli pet tisoč ljudi iz vseh koncev Slovenije. Pohodniki so krenili iz starega mestnega jedra v Višnji Gori, kjer jih je najprej pozdravila stiška godba, temu pa je sledil kratek kulturni program ob 120-letnici ustanovitve Planinske zveze Slovenije. Pot so nadaljevali navkreber, mimo starega gradu, se ustavili ob stojnici Društva podeželskih žena Ivanjščice, nekateri pa dobili že drugi žig v Zavrtačah in se potem podali do najvišje točke pohoda, na Polževo. Čas za  krajši počitek, minus dva »deci«, mogoče prigrizek in ogled cerkvice sv. Duha, potem pa sestop v dolino, na Muljavo. Najbolj zgodnji in vztrajni so se tokrat podali še v Krško jamo, kjer so jih pričakali člani Jamarskega kluba Krka, spotoma so se nekateri ustavili tudi v stari šoli, ki jo je nekdaj obiskoval Josip Jurčič, danes pa je v njej informacijsko-turistična točka, kjer so jim postregli s kuhanim vinom ali čajem člani Turističnega društva Krka, sicer tudi organizatorji celotnega dogajanja na Krki.

Osrednja slovesnost pohoda je potekala na prostoru letnega gledališča ob Jurčičevi domačiji. Številni množici je najprej spregovoril župan Dušan Strnad, ki je med drugim povedal, da ima največ zaslug za začetek pohodov po Jurčičevi poti Planinsko društvo Viharnik, občina pa se je lotila nadgradnje te poti s krožno potjo (okoli 100 km), ki bo povezala vseh dvanajst biserov (krajevnih skupnosti s svojimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi) v občini. Še posebej je poudaril zasluge društev in posameznikov, ki s svojim delom vsako leto omogočijo uresničitev novega pohoda po Jurčičevi poti, ki bo še naprej tradicionalen. Na predvečer pohoda jim je župan na posebni prireditvi v Višnji Gori podelil posebna priznanja. Med dobitniki so bila turistična društva iz Krke, Muljave, Polževega in Višnje Gore, pa Jurčičeva domačija na Muljavi, Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Polž,  Planinsko društvo Viharnik in drugi. Aktiv kmečkih žena s Kitnega Vrha je županu podaril »kitensko pogačo«. Vokalni skupini deklet iz Srednje šole Josipa Jurčiča sta sledila govora podpredsednika Planinske zveze Slovenije Boruta Peršolje in predsednika Planinskega društva Polž Aleša Erjavca.

Za ogrevanje in dobro voljo je potem skrbela skupina Orlek, hrana in pijača se je ponujala s stojnic, kjer je bilo mogoče kupiti tudi izdelke domače in umetnostne obrti. Nekaj foto-utrinkov s poti si lahko ogledate v nadaljevanju.

Foto: Ana VAtovec

Foto (Polževo): Miloš Šušteršič

Oglejte si tudi