Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Zapravljivčki znova osvojili Koreno

Horjul, 14. september – Tradicionalni športni dogodek v organizaciji Kolesarskega kluba Zapravljivček Horjul je letos vnovič zbral rekreativne kolesarje, tekače in duatlonce. Več kot 50 se jih je udeležilo ene ali obeh disciplin ter se na koncu veselilo premaganega izziva.
Prijetna, sveža sobota je bila kot nalašč za športno dejavnost. Iz tega razloga se je ta dan, poleg gorskega teka in kolesarske dirke na Koreno, tod okoli odvijalo še nekaj drugih športnih in podobnih tekmovanj. Kar je bilo po mnenju organizatorja tudi krivo, da je bila letošnja udeležba nekoliko slabša od preteklih. A nič ne de. Obe tekmi sta bili odlično pripravljeni, organizirani in izpeljani.

Prvi so se proti cilju podali tekači in tekačice. S starta, ki ga je tudi letos označevala narisana črta poleg horjulske cerkve, so se tekači po dobro označeni gorski stezi v dobre četrt ure prebili do cilja na Koreni, ki jih je čakal pri kmetiji odprtih vrat Pr' Lenart. Ženske in moški v razmerju 5 : 10 so startali istočasno, vendar so si skozi vzpon izborili vsak svoje mesto in na cilj pritekli vsak s svojim rezultatom. Od moških je najboljšega dosegel Andrej Lindič, ki je v cilj pritekel s časom 00:16:39. Sledila sta mu drugouvrščeni Timotej Dečan in tretji Iztok Cukjati. Le nekaj minut za najboljšim moškim tekačem je v cilj kot najhitrejša med tekačicami pritekla Urška Trobec, ki je progo pretekla s časom 00:20:46, druga je bila Darija Končan, tretja pa Marta Čepon.

Iz doline so popoldne kmalu startali tudi kolesarji, ki jih je letos čakala nova kolesarska trasa, za kilometer krajša in z nekaj več višinske razlike. Zbrali so se pri Športnem parku Horjul, od koder so se mimo številnih navijačev, ki so navijali ob cesti, prek Samotorice in Seč podali na Koreno. Kolesarska borba se je začela že kmalu po startnem pisku; takrat se je od množice odcepila skupina 12 kolesarjev, katerih tempo je narekoval domačin, član KK Zapravljivček Andrej Marolt. A kot smo v kolesarstvu vajeni, so najboljši svoje moči preudarno čuvali do zadnjega. Zmagovalca je zabeležil že merilnik pri kapelici na Samotorici, kjer je bil leteči gorski cilj. Prvi ga je prečkal Žiga Marolt, drugi je bil Blaž Bergant in tretji Tilen Potisk. Omenjena trojica pa se je nato borila tudi za končno zmago, na cilju pri kmetiji odprtih vrat Pr' Lenart. Največ moči je pokazal domačin in član KK Zapravljivček Žiga Marolt, ki je z 9-kilometrsko progo in s 490 metri višinske razlike opravil v času 00:23:17 ter tako dosegel nov rekord proge. Nekaj sekund za njim je kot drugi v cilj pridirkal Tilen Potisk, kot tretji pa Blaž Bergant. Kot prva ženska je s časom 00:33:18 progo premagala Saša Obramovič, druga je bila Andreja Močnik.

Štirje tekmovalci pa so se pomerili kar v obeh disciplinah in tako uspešno prestali horjulski duatlon. Med njimi je bil s skupnim časom 00:40:41 najhitrejši Timotej Dečan, drugi je bil Andrej Lindič in tretji Iztok Cukjati.

"Ne glede na čas in uvrstitev želim v imenu KK Zapravljivček in svojem imenu čestitati vsem udeleženkam in udeležencem današnjega tekmovanja, ki ste vsak po svojih močeh uspešno premagali progo in prišli do cilja," je zbranim tekmovalcem na podelitvi odličij čestital predsednik KK Zapravljivček Robert Šušteršič. Najboljši med ženskami in moškimi so po starostnih kategorijah prejeli medalje za discipline gorski tek, kolesarjenje in duatlon. Vse rezultate si lahko ogledate na spletni strani organizatorja dogodka: http://www.zapravljivcek.si.

Dirka pa je pomenila tudi zaključek akcije Vzponi na Koreno, ki je potekala vse od 1. maja do 13. septembra. Letos je svoje vzpone evidentiralo 38 kolesarjev. Skupaj so opravili kar 679 vzponov, torej okrog 6.790 kilometrov. Najvztrajnejši so prejeli tudi medalje. Štirje so za več kot 60 vzponov prejeli zlate medalje, eden je za več kot 30 vzponov dobil srebrno, enajst udeležencev pa je prejelo bronaste medalje za doseženih 15 vzponov. Prvi trije so dobili še pokale in praktične nagrade. Tudi letos se z največ vzponi lahko pohvali Branko Vrhovec, ki jih je opravil 127, enajst manj,116, jih je naštel Gorazd Petkovšek, Ludvik Leben pa se je s kolesom na Koreno odpravil 86-krat.

Po koncu podelitve sta sledila še malica, ki so si jo tekmovalci več kot zaslužili, ter prijetno druženje, ki sta ga polepšala čudovito vreme in jasen razgled na Horjulsko dolino. Ta je v spominu ostal mnogim, posebno tekmovalcem in njihovim navijačem od drugod. Naj jih nostalgija, s katero se bodo spominjali lepo preživetega dneva, na Koreno pripelje tudi naslednje leto ali morda že prej, saj zapravljivčki svoje zveste in nove tekmovalce, prav tako pa člane že vabijo, naj se jim pridružijo.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: Robert Šušteršič

Oglejte si tudi