Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
10°C
PON.
21°C
11°C
Oceni objavo

Tudi Občina Duplek pristopila k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov

Vlada Republike Slovenije je z upniki podpisala Sporazum o izvedbi odpusta dolgov in k temu sporazumu je s podpisom aneksa pristopila tudi naša občina.

Tako lahko v skladu z določili Zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov in omenjenega sporazuma šola, kot javni zavod, katerega ustanoviteljica je občina, odpusti dolg dolžnika iz naslova neplačila vrtca oz. šolske prehrane. Terjatev mora biti na dan 31. 12. 2014 zapadla za več kot 12 mesecev in mora glede nje v trenutku sklenitve dogovora med upnikom in dolžnikom obstajati izvršilni naslov ali verodostojna listina. Terjatev zajema glavnico, obresti in stroške.

Dolgovi se odpustijo osebam, ki so bili kadarkoli v obdobju med 1.1.2015 in 30.6.2015 prejemniki:

  • denarne socialne pomoči ali
  • varstvenega dodatka ali
  • veteranskega dodatka ali
  • otroškega dodatka iz 1. oziroma 2. dohodkovnega razreda ali
  • otroškega dodatka v 3. dohodkovnem razredu in je hkrati katerakoli oseba navedena v odločbi o pravici do otroškega dodatka tudi prejemnik dodatka za nego otroka oz. dodatka za veliko družino.

Dolgovi se odpustijo osebam, ki so v obdobju iz prejšnjega odstavka navedeni v odločbi o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka in se njeni dohodki in premoženje upoštevajo pri ugotavljanju materialnega položaja v skladu z zakonom, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

Dolžnik ne more biti oseba, nad premoženjem katere se vodi postopek osebnega stečaja po zakonu, ki ureja finančno poslovanje, postopke zaradi insolventnosti in prisilno prenehanje. Dolžniki najkasneje do 31. 10. 2015 oddajo predlog za sklenitev dogovora za odpust dolga na šoli ali občini na obrazcu, ki je dostopen na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na sedežu občine ali na šoli.

Izpolnjevanje pogojev se bo ugotavljalo na podlagi posebne spletne aplikacije, ki jo bo zagotovilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Če so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji za odpust dolga, bo zavod z dolžnikom sklenil dogovor o odpustu dolga, v katerem se bosta dogovorila tudi o višini dolga, ki ga bo odpustil.

Ali bodo odpuščeni dolgovi v celoti ali delno, bo namreč odvisno od števila prejetih vlog.

Pripravila:

Dušanka Novak

Oglejte si tudi