Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

SLAVNIK IN GRMADA

SLAVNIK IN GRMADA 19.4.2016

 

Planinska skupina  DU Dolenjske Toplice osvojila Slavnik (1028 m) -  razgledno goro, ki se dviga južno od Kozine in zahodno od Podgorja. Na vrhu Slavnika se nahaja razgledna plošča in ob njej žig. Le nekaj korakov pod vrhom pa Tumova koča na Slavniku, ki so jo odprli leta1957.


Razgled s Slavnika je ob lepem vremenu čudovit, saj vidimo Jadransko morje, italijanske Dolomite, kjer je najvišja Marmolada, del Karnijskih in Julijskih Alp, kjer izstopa Triglav in nato prek Karavank do Kamniško in Savinjskih Alp. V bližini pa se vidijo Golaki, Vremščica in malo bolj oddaljeni Snežnik.

 

Vreme nam ni bilo ravno naklonjeno. Na Slavnik smo se povzpeli iz vasice Skadanščine. Pot nas je vodila preko gozda na vrh do koče. Vreme pravo aprilsko, bilo je vsega, dežja, vetra, sonca, pa seveda obilo dobre volje, vodja se je domenil, da nam je koča nudila zatočišče z malico. Del skupine je osvojil še Grmado( 1001 m), ostali del skupine pa kar v Podgorje, kjer nas je pričakal avtobus.

 

Vrh Slavnika (1029 nmv) s pobočji je od leta 1992 razglašen za naravni spomenik. Med pisano kraško travniško vegetacijo (tržaški svišč, košutnik, narcise) najdemo tudi sredozemske gorske cvetice (Jacquinijev ranjak, zlati koren), zato je zanimiv za botanike. Na Slavniku so celo prvič opisali in po cesarju poimenovali rastlino bledorumeni ušivec - Pedicularis friderici-augusti. Zoologi ga cenijo zaradi številnih redkih in endemičnih živalskih vrst, na primer metuljev, strig, pajkov in drugih. Med ljubitelji narave je priljubljena izletniška točka, saj je prvi čez 1000 m visok vrh v neposrednem zaledju morja.  Spomladansko cvetlice kot narcise, svišči, …so nam polepšali dan.

Za ljubitelje gora dež ne pomeni ovire, v vsakem vremenu je vzpon doživetje, važna je dobra volja in družba, narava je tako in tako vedno lepa, vsak trenutek drugačna….

 

Oglejte si tudi