Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
10°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Ogled Kostanjevice na Krki

9. oktobra smo se petošolci z avtobusom odpravili v Kostanjevico. 

Odšli smo v nekdanji samostan, kjer nas je pričakala vodička. Povedala nam je nekaj o zgodovini Kostanjevice in samostana. Nato smo si šli ogledat razstavo v prostorih samostana, ki jo je podaril Božidar Jakac. Ogledali smo si še cerkev, ki je v obliki križa.

Z avtobusom smo se nato odpeljali do Kostanjeviške jame. Vodič nam je opisal kraški svet. Nato smo šli v jamo. Povedal nam je, kakšne vrste kapnikov obstajajo: stalaktiti, stalagmiti in kapniški steber. Videli smo kapnike v obliki krokodila, sulice, medvedje glave, kralja Matjaža ter hlač. Povedal nam je zgodbo o hlačah, ki gre tako: "Živel je velikan z imenom Lojze. Bil je reven. Imel je samo ene hlače. Nekega dne so bile že tako umazane, da jih je šel oprat. Ko je čakal, da bi se posušile, so se mu kar naenkrat začela tresti tla pod nogami. Zgodil se je potres. Strop se je usul nanj in še zdaj leži tam." V jami smo videli tudi tri netopirje. Vodič je vmes ugasnil luči. Takrat smo morali biti čisto tiho in pri miru. Bila je taka tema, da še prsta nismo videli pred nosom.

Po ogledu jame smo se z avtobusom vrnili nazaj v šolo. Naravoslovni dan nam je bil všeč, še najbolj zato, ker je v jami vodič ugasnil luči in nas je bilo malo strah.


PIA FINK, 5. b

Oglejte si tudi