Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Družinam v stiski smo razdelili 39 ton hrane

Val prosilcev za pomoč Rdečega križa se tudi v lanskem letu žal ni ustavil, lansko leto pa je dolenjske humanitarce presenetil še nov izziv.
Območno združenje RK Novo mesto, ki pokriva območje osmih dolenjskih občin, deluje s pomočjo 450 prostovoljcev, ki pomagajo v 35-tih krajevnih organizacijah. Nanje se obračajo številni prosilci, ki se znajdejo v stiski. “Pri nas se val prosilcev za pomoč s prehranskimi paketi in finančno pomočjo ni ustavil. Lansko leto smo razdelili slabih 39 ton hrane, slabih 25 tisoč litrov mleka, slabih 5 tisoč litrov olja in skoraj 18 ton jabolk,” pri tem pove Barbara Ozimek, sekretarka območnega združenja. Podelili so tudi več kot tisoč standardnih in prehranskih paketov z osnovnimi živili in prav toliko pralnega praška, slabih devet ton krompirja, ki ga je podarila Kartuzija Pleterje in dobrih 2.500 kilogramov kruha, ki ga je doniralo Žito.

 

Našo pomoč je mesečno prejemalo 160 družin s 1072 družinskimi člani, občasno pa še 852 prejemnikov, ki smo jih oskrbeli štirikrat letno. Na nas se je obrnilo 211 družin in iz Sklada za pomoč ljudem v stiski smo namenili 20.171 evrov za plačevanje različnih položnic prosilcev,” pravi Ozimkova. Rdeči križ pomaga družinam, ki ne presegajo dohodka 200 evrov na družinskega člana.

 

Vse več brezdomcev, nepripravljeni na begunsko krizo

Tudi letos so socialno šibkim družinam pomagali ob začetku šolskega leta z boni za nakup šolskih potrebščin, za bone so prispevali skoraj 8.700 evrov. Pridobili so donatorje za 19 dijakov, ki prejemajo vsak mesec po 70 evrov pomoči za lažje šolanje in šolske pripomočke. Ob novem letu so obdarili 150 otrok. Poleg tega je območno združenje Rdečega križa organiziralo posebne akcije zbiranja denarja za družine, ki jih je prizadela bodisi naravna ujma bodisi je njihove domove uničil požar. Med temi sta tudi družini iz Dolenjskih Toplic in Velikega Cerovca.

 

V zadnjem času je tudi v Novem mestu več brezdomnih, za katere imamo na območnem združenju vsak dan pripravljen topli obrok, kopalnico s pralnim strojem in rabljena oblačila, ki jih lahko prejmejo. Vsak delovni dan se v povprečju na topli obrok oglasi pet oseb,” pravi Ozimkova in doda, da dober odziv beležijo tudi v skladišču z rabljenimi oblačili in obutvijo. Tam se je v lanskem letu oglasilo 468 uporabnikov, 638 pa je bilo ponudb za darovanje rabljenega pohištva, bele tehnike ali medicinskih pripomočkov.

 

Lansko leto je bilo tako za slovenski kot naš območni Rdeči križ polno novih izzivov, na katere v resnici nismo bili pripravljeni. Gre predvsem za begunsko krizo, ki od septembra naprej zaznamuje naše delo. Svoje prostovoljce vključujemo v delo z begunci na Dobovi, zbiramo pa tudi pomoč za vse več ljudi, ki prihajajo iz arabskih in afriških držav,” pove območna sekretarka. 

V prerezu dela v lanskem letu izpostavi še delovanje Medgeneracijskega središča, v okvru katerega nudijo paleto dejavnosti za mlajše in starejše ter na ta način gradijo medgeneracijske mostove. 

Oglejte si tudi