Udeleženci Medgeneracijskega središča so se tokrat zbrali na kuharski delavnici s Suzano Plut, ki nam je predstavila pripravo jedi z gobami. Suzana Plut je najprej na kratko predstavila nekatere sestavine, ki jih v naši kuhinji redkeje uporabljamo (kamutova moka, ghee maslo, pira v zrnju) ter njihove hranilne lastnosti. Nato smo se lotili kuhanja in pripravili naslednje jedi: gobov namaz, gobovo juho, piro z gobami in kamutove čapatije. Uporabili smo šampinjone, jurčke in šitake.
Vsi udeleženci kuharske delavnice so z veseljem sodelovali pri pripravi jedi, ki so jih na koncu tudi poskusili.
Vabljeni, da se nam pridružite na naslednji kuharski delavnici v oktobru.
PIRA Z GOBAMI
30 dag pire
25 dag šitak
20 dag jurčkov
1 rdeča čebula, 1 rdeča paprika, 1 por, čili
kokosova maščoba
suhi paradižniki (namočeni v vroči vodi 5 minut)
poper, žafran, groba paprika, curry, gorčična semena, koriander, bazilika, sol
Postopek:
Na kokosovi maščobi prepražimo čebulo in zelenjavo, dodamo gobe in ožete paradižnike ter prepražimo na manjšem ognju, da tekočina izpari. Dodamo začimbe ter primešamo kuhano piro. Na koncu potresemo z naribanim sirom.
GOBOV NAMAZ
250 g šampinjonov
1 rdeča čebula, česen
40 g palmine masti in ghee-ja (lahko samo maslo)
1 žlica paradižnikove mezge
1 žlica gostega jogurta
1 žlica majoneze
peteršilj, list žajblja, sol, poper
Postopek:
Na maščobi prepražimo drobno narezano čebulo, dodamo česen, gobe, sol, poper in vse skupaj pražimo na rahlem ognju. Nato dodamo še ostale sestavine in ohladimo. Namaz namažemo na popečene kruhke, čapatije ali toast.