Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
11°C
PON.
20°C
12°C
Oceni objavo

Dnevi medu v Polhovem Gradcu (1985–2016)

V Polhovem Gradcu bomo letos od 4. do 7. avgusta pripravili že 25. Dneve medu. To je prireditev z najdaljšo tradicijo v kraju. S prireditvijo smo začeli leta 1985 v Domu čebelarjev, ko smo tu pripravili 1. Medeno nedeljo. Namen je bil odpreti in pokazati Dom čebelarjev obiskovalcem in jih seznaniti s pomenom čebel in čebeljih pridelkov. V tistem času in še dolgo potem podobnih prireditev v Sloveniji ni bilo. Medeno nedeljo smo pripravljali do leta 1990 v okviru takratne Čebelarske zadruge Ljubljana, kjer sem bila zaposlena, od leta 1991 dalje pa jo pripravljamo s podjetjem Božnar čebelarstvo, d. o. o.
Prve razstave smo postavili kar v dvorani Doma čebelarjev, prodajo izdelkov pa imeli na stojnicah pred hišo. Leta 1994 smo prvič postavili razstavo v  obnovljeni Polhograjski graščini. Razstava Slovenski čebelnjaki in čebelarstvo je bila izredno odmevna, tudi zahvaljujoč ambientu graščine, kjer je bila to prva razstava po obnovi. Zapisi obiskovalcev so bili takšni: »Zdelo se mi je, da sem v naravi, v resnici pa sem bil v odlično postavljeni razstavi.« Dali so nam zagon za delo naprej. Ena od naslednjih odmevnih razstav – Tudi med je lahko darilo – je bila leta 1997. Obiskovalcem smo pokazali in dokazali, da je med zares lahko tudi odlično darilo. To, kar se danes zdi samoumevno (in veliko medu se proda na ta način) je bilo namreč leta 1997 prava novost. Naš moto pri pripravi Dnevov medu je bil, da vedno predstavimo nekaj novega. To se je odražalo z izdelki na razstavi, predavanji, predstavitvami in delavnicami. Do leta 2002 smo pripravljali razstavo vsako leto, naprej pa na vsaki dve. Naslovi razstav nakazujejo na to, česa vsega smo se lotili: Čebele ljudem s predstavitvijo nove knjige Med in zdravje; Dežela čebel s predstavitvijo dela prof. dr. Jožeta Riharja; Okus po medu leta 2000 je prinesel številne ideje, kako vključiti med v vsakdanjo prehrano; Slovenski med kontrolirane kakovosti ob priložnosti uvedbi te znamke; Ko je sekira padla v med ali kako so ljudje začeli čebelariti; Z medom na medene tedne. Razstava Čebela v umetnosti je bila leta 2006 tako posebna, da so nas povabili, da jo postavimo tudi v Slovenski hiši v Bruslju, kar smo storili še istega leta. Številne zastrupitve čebel in drugi problemi v čebelarstvu so botrovali razstavi z naslovom Dajmo priložnost čebelam. Na razstavi Dotik medu leta 2010 smo  prvič v Sloveniji predstavili masažo z medom in rezultate celjenja ran z medenimi oblogami iz slovenskega kostanjevega medu. 23. Dnevi medu so z Medenimi pravljicami privabili številne mlade obiskovalce, na 24. različici dogodka pa je bil na obisku pri nas evropski med. Obiskovalci so lahko okusili 40 vzorcev medu iz 10 evropskih držav.  V okviru vsake prireditve smo imeli tudi razna predavanja. Vrhunski strokovnjaki iz Slovenije in tujine so predstavljali različne teme, povezane s čebelarstvom in čebeljimi pridelki. Kljub temu da se trudimo, da so naši izdelki  najboljši, je njihova predstavitev še lepša v ambientu Polhograjske graščine.

Letos bomo pripravili že 25. Dneve medu. V Polhograjski graščini bo na ogled razstava ter pokušina čebeljih pridelkov in izdelkov. Prikazali bomo tudi nekaj zanimivosti s prejšnjih razstav. Upamo na lepo vreme, saj nameravamo več dogajanja postaviti v park pred graščino. Med drugim bodo obiskovalce letos prvič razveseljevale medene dobrote gostilne Dobnikar iz Katarine. Kot običajno pa se bomo lahko odžejali z raznimi medenimi napitki, otroci pa posladkali z medenim sladoledom in sveže pečenimi medenjaki. Obiskovalci si bodo v tem času lahko brezplačno ogledali Muzej pošte in telekomunikacij ali prebrali kakšno medeno pravljico v Knjižnici pod krošnjami v parku pred graščino. Vsi, ki imajo malo umetniške žilice, pa se bodo lahko preizkusili v poslikavi panjskih končnic pod vodstvom slikarja Reneja Čopija. Točen program prireditve in predavanj bo objavljen na spletni strani www.boznar.si. Se vidimo v Polhovem Gradcu od 4. do 7. avgusta na 25. Dnevih medu!

 

Malči Božnar

Oglejte si tudi