Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
11°C
PON.
20°C
12°C
Oceni objavo

17. strokovni posvet podružničnih šol

Sredi aprila je Društvo učiteljev podružničnih šol Slovenije na podružnični šoli Svibno pri Radečah organiziralo 17. dvodnevni strokovni posvet podružničnih šol vse Slovenije.

Učitelji in učiteljice podružničnih šol smo se zbrali na majhni šoli pod Kumom, kjer smo se že takoj počutili povsem domače in bili predvsem zelo lepo sprejeti s strani učencev in učiteljic gostiteljic, pa tudi krajanov Svibnega. Osrednja tema letošnjega posveta je bila Pestrost podeželja. Govorili smo o življenju in delu na podeželju, povezanosti ljudi pri vsakdanjih opravilih, medgeneracijskem učenju, sožitju z naravo, pestrem kulturnem življenju, sodelovanju med društvi in ohranjanju kulturne dediščine. Vse to so dejavniki, ki mlade generacije učijo pripadnosti, odgovornosti in spoštovanja, vse to pa na podružnicah tudi vsakodnevno poudarjamo. Ob dogodku je izšel tudi obsežen zbornik, v katerem so udeleženci posveta predstavili svoje strokovne prispevke.

Ob petkovem odprtju so med drugimi spregovorili tudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, ki je v prvih petih letih življenja prebival v PŠ Svibno, kjer je njegova mama poučevala, direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolo Gregor Mohorčič, poslanec v državnem zboru Republike SlovenijeMatjaž Han, župan Občine Radeče Tomaž Režun, ravnateljica OŠ Marjana Nemca Radeče Katja Selčan, predsednica društva učiteljev podružničnih šol Katja Bolko, vodja oddelka za osnovno šolstvo pri zavodu RS za šolstvo dr. Fani Nolimal in predsednica glavnega odbora sindikata vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Jelka Velički. Seveda pa so imeli glavno besedo učenci te majhne podružnične šole, ki so pod vodstvom mentoric Jolande Mohar, Darje Žonta Kozinc in Katarine Kmetič pripravili res prisrčen program. Pripravili smo tudi okroglo mizo in si ob njej izmenjali izkušnje ter predloge na temo lokalne skupnosti in šolstva v njej, govorili smo o šolstvu na slovenskih tleh ter o vlogi učitelja v družbi ter pregledali prednosti ter slabosti podružničnih šol.

V popoldanskem času so potekale delavnice na terenu – Magolniku. Takrat smo se dotaknili gozdne joge ter gozdne pedagogike, učenja in iger v gozdu, spoznali nekaj starih običajev, ki so značilni za to območje – skratka, izkusili smo delovanje človeka v sožitju z naravo. V večernem delu prvega dne srečanja smo si ogledali še lokalno etnološko zbirko in se nasmejali ob predstavi Terapevtski sprehod gledališke skupine Smreka, ki jo sestavljajo učiteljice in učitelji podružničnih šol Slovenije. Naslednji dan, v soboto, je sledila razglasitev rezultatov likovnega natečaja Raznolikost podeželja in literarnega natečaja Podeželje osvobaja, v katerem so sodelovali otroci podružničnih šol posameznih triletij iz cele Slovenije. Čas se je našel tudi za ogled Ostrovrharjevih goric in doline Sopote. Občni zbor društva je potekal na posebej zanimiv način, saj smo ga izvedli kar na splavu na reki Savi. Splav nas je popeljal iz Radeč proti Zidanemu mostu in nazaj. Na poti smo izvedeli veliko zanimivosti o tem koncu Slovenije. V teh sedemnajstih letih, kar obstaja društvo učiteljev podružničnih šol, smo spoznali že obsežen del Slovenije, saj poteka strokovni posvet vedno na drugi podružnični šoli. Naslednje leto se dobimo v Podblici na Gorenjskem.

 

Simona Planinc, podružnična šola Črni Vrh

Oglejte si tudi