Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

UMRL JE ANTON TONI PRIJON – ČASTNI OBČAN OBČINE BOVEC

Na zadnji dan leta 2016, na Silvestrovo, je po svetovnem spletu zaokrožila žalostna novica, da je umrl Toni Prijon, kajakaška legenda, svetovno priznani izdelovalec čolnov in častni občan občine Bovec.

Pol leta potem, ko je prejel najvišje občinsko priznanje, je v 88 letu odšel Toni Prijon, človek reke Soče, ki je bil prvak v športu, gospodarstvu, inovatorstvu, podpori mladim in dobrodelnosti.

Odšla je osebnost, ki je z veliko vztrajnostjo, energijo in solkansko trmo, uresničila veliko zamisli, ki so bile pred časom po svoji naprednosti in inovativnosti in bil je oseba, ki se je pobrala po vseh padcih, ki mu jih je namenila usoda.

 

Njegova zgodba je resnično zgodba za roman, je hkrati zgodba o uspehu in velikih dosežkih in zgodba o kruti usodi, polni grenkih preizkušenj in trpljenja in presenetljivo je, da je življenjska zgodba častnega občana občine Bovec večini zelo malo poznana.

Nekaj se ve o tem, da je izdeloval čolne svetovno poznane in cenjene znamke Prijon, o vrhunskih kajakaških dosežkih se ve veliko manj, o tragični plati pa zelo malo ali nič in tudi skopa poročila po podelitvi priznanja, niso doprinesla k njenemu razkritju. Težko se je znebiti občutka, da krivice, ki so ga doletele niso bile nikoli popravljene in so ga vseskozi spremljale in mu sledile na njegovi poti.

 

Čeprav je zasluženo priznanje, ki mu ga je podelila občina Bovec, prejel pozno, se ga je zelo razveselil, na nas pa je, da njegovo zgodbo in dejanja ohranimo pred pozabo.

 

Toni, počivaj v miru!

 

 

 

 

Oglejte si tudi