Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Dan Zemlje in ekovrt

V našem vrtcu vedno posvečamo veliko pozornosti varovanju narave, še posebej pa vsako leto ob 22. aprilu, dnevu Zemlje.
V vseh enotah smo se strokovne delavke z otroki pogovarjale, kako pomemben je odnos do našega planeta z vidika ločevanja odpadkov in odgovornega ravnanja z njimi, varčevanja s pitno vodo, energijo … Poskrbele smo, da smo otrokom tudi približale delček narave. Otroci skupine Pike so s pomočjo velikega in malega zajca razvrščali sadje in zelenjavo in preizkušali okuse. Ježki so na travniku nabrali regratove cvetove v steklene kozarce, jih potresli s sladkorjem in jih postavili na sonce – nastal bo regratov sirup.

Na Zelenem vhodu so dan Zemlje obeležili v pohodniškem duhu. Žabice so se odpravile do Muce Copatarice, otroci so imeli piknik na prostem in se pogovarjali o planetu Zemlja. Škrati in Čebelice so se sprehodili do Petričevih kozic, se tam okrepčali in prebrali zgodbico Zeleni otok in Sivi otok.

Metuljčki so presajali lončnice in slikali cvetoča drevesa. Palčki so v okviru tematskega sklopa Vesolje našo Zemljo primerjali z drugimi planeti, ugotavljali razlike in slikali na temo Zemlja iz vesolja.

Naš vrtec že drugo leto sodeluje v programu ŠOLSKI EKOVRT, ki ga izvaja Inštitut za trajnostni razvoj. Namen tega programa je, da otroci stopijo v neposreden stik z naravo in pridobijo izkušnje s pridelovanjem hrane, kar je zelo pomembno za samooskrbo naše države.

Letos so se za ekovrt odločile tri skupine. Pri sajenju in oblikovanju gredic nam je pomagala ga. Špela Kariz, poznavalka ekološkega vrtnarjenja z bogatimi izkušnjami, ki jih zelo rada deli z otroki v vrtcih širom Slovenije.

Otroci skupine Veseli vlak so pred vrtcem pod smrekami oblikovali Palčkovo deželo: posadili so različna zelišča, naredili potke iz lesenih sekancev in lubja. Vetrnice so v mini visoke gredice, ki so jih naredili iz lesenih zabojčkov od sadja, posejali solato in redkvico ter posadili začimbe. Pomagali so tudi pri izdelavi šotora, ki ga bo obraščal sladki grah – v »gosenico« iz žakljevine, napolnjeno s prstjo, so posadili semena graha. Na vrtu so se jim pridružili Ptički iz enote Žarek v šoli. Tudi oni so naredili visoko gredico iz zabojčka. Vanjo so posadili zelišča in česen. Poleg tega so v balo slame posadili jagode in jo postavili k ribniku na Modrem vhodu. V svoji igralnici pa je vsak v svoj lonček posadil grah in čebulice česna. Vsak dan so opazovali spremembe v lončkih, in ko je pridelek vzklil, so te odnesli domov.

Strokovne delavke vrtca Mavrica

Oglejte si tudi