Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

AEROBNA VADBA V VODI

Aerobna vadba v vodi ali skrajšano 'vodna aerobika' je nizko intenzivna vadba, ki se izvaja v bazenih s stojno višino, kakor tudi v globokih bazenih.
Aerobna vadba v vodi ali skrajšano 'vodna aerobika' je nizko intenzivna vadba, ki se izvaja v bazenih s stojno višino, kakor tudi v globokih bazenih. Nizka intenzivnost se nanaša na nizek srčni utrip, ki ga vadeči med vadbo dosežejo in se giblje od 100 – 140 udarcev na minuto (odvisno od starosti in fizične pripravljenosti vadečega). To pomeni, da je vadba vseskozi sproščena, da se vadeči med vadbo še vedno lahko pogovarjajo, da niso prekomerno zadihani in da v vsakem trenutku med vadbo uživajo.

Vadba je primerna za širok spekter uporabnikov, med drugimi tudi za invalide, starejše vadeče, nosečnice, osebe s prekomerno težo in podobno. Vadba je primerna tudi pri rehabilitaciji poškodb, vendar pri le teh vadbo vodijo posebej usposobljeni fizioterapevti.

Zakaj je vadba v vodi drugačna – bolj primerna od drugih športnih programov:

  1. Večja gostota vode zaradi vzgona povzroči navidezno zmanjšanje telesne teže (za 85% nižja). Pritisk na sklepe se v vodi zmanjša oz. porazdeli, zato je tovrstna vadba še posebno priporočljiva za osebe, ki se drugih vadb težje udeležijo (npr: nosečnice, osebe s preveliko telesno težo, invalidi…).
  2. V vodi se zmanjša nevarnost pregretja telesa (hipertermije), saj voda prijetno hladi, hkrati pa vadeči nima občutka prepotenosti, saj voda sproti spira pot. Seveda moramo paziti, da voda v bazenu ni pretopla (od 27⁰ C – 31⁰ C).
  3. Pri vadbi v vodi je vadeči soočen z odporom vode v obeh smereh, zato pri eni vaji sodelujejo – trenirajo obe mišični skupini (npr. primikalke in odmikalke) in s tem je vadba 2x bolj učinkovita za določen del telesa.
  4. Zaradi večje dejavnosti termo regulacije in velike viskoznosti vode, je poraba energije pri vadbi veliko večja: v vodi porabi vadeči za uro hoje 525 cal/h, na kopnem pa 'le' 240 cal/h.
  5. Zaradi upora vode se zmanjša nevarnost za hitre in nenadzorovane gibe, kakor tudi za skoke, zato je izredno varna vadba.
  6. Voda nam nudi tudi rahlo masažo, kar povečuje pretok krvi in daje občutek sproščenosti.

Voda v kateri izvajamo vadbo mora imeti ustrezno temperaturo - od 27⁰ C do 31⁰ C. Enaka naj bo tudi temperatura zraka. Višja temperatura vode ni priporočljiva, saj lahko pride do pregretja telesa. Vaje v začetni fazi izvajamo v nižji vodi, ki naj sega do prsi. Za čim večjo učinkovitost vadbe na srčno žilni sistem je priporočljiva vadba vsaj 2x na teden po 1 uro.

Vadba je sestavljena iz ogrevanja (15 – 20 min), glavnega-aerobnega dela (30 – 35 min) in razteznih vaj ter ohlajanja (5 – 10 min). Vadeči se postopno ogrejejo. Srčni utrip naj narašča do 100 oz. 140 udarcev/min (odvisno od starosti vadečega), vendar naj ne presega 150 udarcev/min, da vadbo ohranjamo v aerobnem nivoju (po domače: pri intenzivnosti, kjer se topijo maščobne obloge).

ZMERNOST je ključ pri vsaki vadbi, zato se izogibamo hitrim spremembam smeri in raznim poskokom. Inštruktor se poslužuje ''govornega testa'' – med vadbo sproščeno komunicira z vadečimi in ko vidi, da le ti težje odgovarjajo na vprašanja, ustrezno zniža intenzivnost. Med vadbo morajo vadeči spiti najmanj pol litra vode, za kar so namenjeni posebni odmori.

Vadeči različnih rizičnih skupin (srčni bolniki, nosečnice, invalidi) naj se pred nastopom vadbe posvetujejo s svojim zdravnikom/ginekologom glede intenzivnosti in podobno.

Vodna aerobika je v Sloveniji na žalost še relativno neznana. V nekaterih zdraviliščih in toplicah vadbo v vodi sicer izvajajo, vendar po navadi ni sistematično vodena, temveč je namenjena enodnevnim obiskovalcem. Zato je tovrstna vadba predvsem razvedrilo in krajšanje časa naključnih obiskovalcev  v bazenih.

V kolikor je vodna aerobika sistematično vodena, pa v izredno veliki meri pozitivno vpliva na srčno -žilni sistem, kakor tudi na znižanje telesne teže. Zato so se na Občini Bohinj odločili za sofinanciranje programa Vodene vadbe v vodi – vodne aerobike. Program je sofinanciran s strani zdravstveno preventivnih programov in je namenjen občanom in občankam Bohinja, ki se drugih športnih programov zaradi določenih posebnosti težje udeležujejo (npr. upokojenci, invalidi, nosečnice, osebe s preveliko telesno težo in podobno). Nasproti so šli tudi v Vodnem parku Bohinj in za namene vadbe vadečim znižali ceno obiska njihovega bazena. Tako je subvencionirana cena programa Vodne aerobike 3 €/obisk.

Vadba vodne aerobike bo torej potekala v Vodnem parku Bohinj vsak ponedeljek (in soboto) od 17:30 do 18:30 ure. Z vadbo bomo pričeli 6.2. 2017 in ga pilotsko izvajali do konca meseca aprila (29.4.2017). V kolikor bo interes izražen v večji meri, pa bodo program na Občini Bohinj podaljšali.

Vljudno vabljeni! 

 

Katarina Đurđević, prof. športne vzgoje

 

Oglejte si tudi