Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Podobe Stare Fužine z okolico

Član Muzejskega društva Žiga Zois Bohinj Stanislav Čičerov je v oktobru predstavil svojo novo knjigo z naslovom Podobe Stare Fužine z okolico.

Knjiga je izbor 342 starih fotorazglednic, ki prikazujejo vas, njene prebivalce, običaje, posamezne hiše, druženje domačinov in razne posebne priložnosti. Avtor je pri raziskovanju pregledal 2200 fotorazglednic. O dogajanju in osebah na izbranih pa se je pogovarjal z najstarejšimi krajankami Stare Fužine.

 

Sprva je želel kot zbiratelj starih fotorazglednic narediti album Stare Fužine, kjer bi bilo ob razglednicah zapisano le, kdo je njihov avtor, kdaj in kje so bile posnete ter kam so bile poslane. Vendar mu je prijatelj svetoval, naj ob vsaki zapiše še kaj več – kdo je na fotografiji in zgodbo iz ozadja.

 

Ker je Čičerov v dvedesetih letih v Stari Fužini kupil z družino stanovanje, je v raziskavi o ljudeh in krajih na fotorazglednicah ter o zgodbah v ozadju videl enkratno priložnost, kako pobliže in podrobneje spoznati kraj in njegove prebivalce.

 

Tekom nastajanja vsebine knjige je ugotovil, da so Fužinarji izjemno povezani z naravo, da jo imajo radi in z njo živijo. »Sedaj na vaščane Stare Fužine gledam s popolnoma drugačnimi očmi, kar se tiče Triglavskega narodnega parka. Vsega se res ne da urejati le z zakonom,« je po predstavitvi knjige povedal Čičerov.

 

Knjiga je posvečena varuhom Bohinja. »Smisel posvetila pa naj najde vsak sam, na svoj način,« pravi avtor.

Oglejte si tudi