Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Udeleženci programa Predelava mesa v mesne izdelke na Šalamjadi v Dvorcu Favetti

Ljudska univerza Ajdovščina izvaja brezplačen program Predelava mesa v mesne izdelke, tradicija in podjetnost, ki je namenjen vsem, ki jih zanima predelava mesa v tradicionalne izdelke. Zbrala se je zanimiva skupina fantov, mož, žena, ki se z izdelavo tradicionalnih mesnih izdelkov ukvarjajo doma in razmišljajo o širitvi dejavnosti ter trženju svojih izdelkov.
Pod vodstvom Andreja Pauerja, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, ki ima iz področja bogate delovne izkušnje, smo se na prvem srečanju seznanili z zakonodajo EU in Republike Slovenije o predelavi mesnin in s HACCP sistemom.

Na drugem srečanju, v soboto, 15. marca, pa smo se učili podjetnosti. Marko Rovtar in Uroš Ferjančič sta nam razkazala primorsko domačijo, kmečki dvorec Favetti v Skriljah, predstavila njegovo obnovo in razvoj celovite tržne strategije. V dvorcu, ki je kategoriziran kot etnološki spomenik 1. kategorije, od leta 2004 potekajo različni dogodki (salamijade, delavnice peke kruha, glasbeni dogodki …). Izvedeli smo, kako so se rojevale ideje, kakšna je njihova vizija za prihodnost. Spodbudila sta nas k razmišljanju, zakaj je pomembno povezovanje in predlagala, da bi se tudi v našem okolju vasi povezale pri izvedbi salamijad z namenom dviga kakovosti izdelkov ter večje prepoznavnosti. Poudarila sta, da so dobrodošle vse ideje s katerimi bi Šalamjado v Skriljah in dogajanje na dvorcu Favetti še širili, se združevali ter drug drugemu pomagali.

Naše izobraževanje se je nadaljevalo na 6. Šalamjadi, ki je bila isti večer v dvorcu. Strokovna komisija v sestavi Andrej Pauer, Dajana Špacapan, Tadej Kaltnekar in Zvone Rustja je tokrat ocenjevala 36 vzorcev domačih salam, kar je napredek, saj je bilo v preteklih letih okoli 25 vzorcev. Člani komisije, ki so pri ocenjevanju zelo natančni, sodelujočim vedno radi dajo kakšen nasvet glede njihovega izdelka. Tako je kakovost domačih salam vsako leto boljša. Letos ugotavljajo, da so bile zaradi velike vlažnosti zelo slabe razmere za sušenje.

Tisti večer smo poleg ocenjevanja salam lahko spremljali predstavitev in degustacije 6 okoliških oljkarjev in 7 vinarjev ter poskusili njihove izdelke. Vse skupaj je popestrila tudi živa glasba in obisk organizatorjev salamijade iz Sevnice, s katerimi se povezujejo in izmenjujejo znanja, izkušnje organizatorji  Šalamjade iz Skrilj. Šampion 6. Šalamjade v dvorcu Favetti je bila salama Turistične kmetije Cigoj.

Častna gostja večera je bila tudi vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj, ki prihaja s Planine pri Ajdovščini. Kraljica je predstavila svojo zgodbo in podelila glavne nagrade in priznanja.  Organizatorji so nam povedali, da bodo v bodoče dali še večji poudarek domačim salamam in bodo zato vzorce razvrstili v kategoriji: posamezniki predelovalci domačih salam in profesionalni predelovalci. Njihov namen je tudi, da na naslednji, že 7. Šalamjadi, pripravijo ocenjevanje vzorcev oljčnih olj.

Dogodka se je udeležilo okoli 150 udeležencev iz širšega območja Vipavske doline in kot ste prebrali, so udeleženci gotovo lahko marsikaj videli, slišali in izmenjali svoje izkušnje. Predstavljeni sta bili tudi posebni zanimivosti, ročna salamoreznica in vinski barik v obliki jajca. Marsikdo od prisotnih je z začudenjem poudaril, da ni vedel, kaj vse dvorec Favetti iz Skrilj ponuja in ugotovil, da je izmenjava informacij v današnjem času res zelo pomembna. Pohvalili so vztrajnost organizatorjev, saj obnova takih stavb in organizacija dogodkov zahteva veliko znanja in dela.

Naš program je brezplačen, ker se delno financira iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 – 2013, 3. Razvojne prioritete: Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja; prednostne usmeritve 3.2: Izboljšanje usposobljenosti posameznika za delo in življenje v družbi, temelječi na znanju. Potekal bo do sredine aprila. Nadaljujemo z ogledom klavnice za prašiče in obrata za predelavo mesnin v Vipavski dolini. Udeleženci bodo izvedeli tudi kaj so nacionalne poklicne kvalifikacije in kakšen je postopek certificiranja za NPK Predelovalec/predelovalka mesa na tradicionalen način. Lahko se nam še pridružite. Informacije: helena.furlan@lu-ajdovscina.si.                                                                                      

Helena Furlan

Oglejte si tudi