Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Mlade novinarke na RTV

Bilo je oblačno petkovo jutro, ko smo se novinarke šolskega radia odpravile na ekskurzijo. In ne, nismo šle na ogled kakšne domačije slavnega slovenskega pesnika ali pisatelja, temveč na dan odprtih vrat RTV Slovenija.

Samo kot zanimivost: včasih je bila vse to ena ustanova, danes pa je razdeljena na dva dela. Ker smo me pri krožku šolskega radia, smo šle na ogled le v ustanovo radia, televizijo pa smo pustile za kdaj drugič. Te novice smo se zelo razveselile in komaj smo čakale, da se odpravimo.

Ko smo prispeli v Ljubljano, so nas pozdravili sončni žarki toplega sonca in naša dobra volja je še narasla. Že takoj ob vstopu v ustanovo, sta imela naša učiteljica slovenščine Ksenija Trebovc in hišnik, ki nas je varno pripeljal do Ljubljane izziv, da sta oddala svoje mnenje za anketo. Nato se nam je pridružilo še nekaj ljudi, ki so tudi prišli na ogled ustanove in sprejel nas je gospod Janko Petrovec, ki je bil tudi vodja našega ogleda. Kmalu se nam je pridružil glasbeni urednik RTV-ja Hugo Šekoranja, ki nam je predstavil Radio Slovenija 1. Zdi se mi, da smo se vsi malce zamislili nad delom, ki ga morajo opravljati zaposleni na radiu, saj je mnogo bolj zahtevno, kot smo mislili.

Nato smo se odpravili v Studio 14, v katerem vadi orkester Big Band. Ta orkester izvaja v glavnem jazz glasbo. Imeli pa smo to smolo, da so imeli dan pred našim obiskom nastop in zato jih nismo videli pri vaji, ker so imeli prost dan. Drugače vadijo od 9.00 do 13.00 in bi jih kateri koli drugi dan lahko videli. Če tudi vas zanima, kako potekajo vaje, se lahko prijavite za samostojen ogled.

Nato smo odšli v snemalni studio nad Studiem 14. Tam nas je pričakal Jani Luznar, ki je mojster v tem, da posname orkestrsko glasbo. Videli smo ogromno mešalno mizo, na kateri je bilo veliko gumbov, lučk in vseh drugih pripomočkov, za katere je potrebno biti kar visoko izobražen. Tiste ljudi, ki se ukvarjajo s tem, lahko samo še globoko občudujemo.

Nato smo se odpravili še v en studio, in sicer Studio 26, kjer nas je pričakala Maja Kojc, umetniški vodja simfoničnega orkestra RTV in tudi ena izmed oboistk v orkestru. Orkester v celoti šteje 82 članov. Tudi tokrat smo imeli smolo, saj so ravno pred našim prihodom zaključili s svojo vajo. Imeli pa smo tudi nekaj sreče, saj smo se na koncu odpravili v studio, kjer so snemali celodnevni program za Radio Slovenija 1. Nato pa so nas presenetili še s tem, da so tri izmed učenk: Polono, Tino in Lano povabili v snemalni studio, kjer so jim zastavili nekaj vprašanj, na katera so morale odgovoriti. Bilo je kar malce napeto, a gotovo je bila to izkušnja, ki se je bomo z veseljem spominjali do konca življenja.

Ko smo bile znova v kombiju, na poti domov, smo bile vesele, da smo dobile to priložnost in zelo smo hvaležne učiteljici Kseniji, ki je to omogočila in organizirala.

Polona Ušaj, OŠ Dobravlje

Oglejte si tudi