Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Pilon v prvi svetovni vojni

Odprtje razstave Pilon v prvi svetovni vojni bo v petek, 17. aprila 2015, ob 18. uri v Deželni galeriji za sodobno umetnost Luigi Spazzapan v Gradišču ob Soči (Galleria regionale d'arte contemporanea Luigi Spazzapan), Palača Torriani, Ul. Ciotti 51, Gradišče ob Soči, Italija.
 

Iz Pilonove galerije Ajdovščina sporočamo, da bo odmevna razstava Pilon v prvi svetovni vojni gostovala od 18. aprila do 14. junija 2015 v Deželni galeriji za sodobno umetnost Luigi Spazzapan v italijanskem Gradišču ob Soči. Gostovanje razstave predstavlja prvi korak k okrepitvi sodelovanja med omenjenima galerijama, saj bodo v letu 2016 v Pilonovi galeriji predstavljena dela Lojzeta Spazzapana iz zbirke Citelli, ki so bila v prvih mesecih letošnjega leta na ogled v Galeriji Spazzapan.

 

Študijsko-dokumentarna razstava Pilon v prvi svetovni vojni, ki je nastala v sodelovanju z Goriškim muzejem, bo v Deželni galeriji za sodobno umetnost Luigi Spazzapan predstavljena v spremenjeni obliki. Razstavljene bodo namreč le risbe, akvareli in ilustracije, ki jih je Veno Pilon ustvaril na fronti in v ruskem ujetništvu. Razstava korespondence med Venom Pilonom in prijateljem Stanom Kosovelom, ki je predstavljala tretji sklop projekta v Pilonovi galeriji, je namreč na ogled v Goriškem muzeju. Večino del, ki bodo razstavljena v Galeriji Spazzapan, hranimo v Pilonovi galeriji, dva akvarela sta last zbiralca dr. Vanje Lokarja iz Trsta, en akvarel pa je za tokratno razstavo posodil likovni kritik Aleksander Bassin iz Ljubljane.

 

Razstava osvetljuje začetno in zelo kratko obdobje Pilonovega ustvarjanja, ki pa ni bilo nič manj kreativno kot preostali del njegovega življenja. Še več, ohranjena dela pričajo o Pilonovi izjemni ustvarjalni moči, ki, kljub velikemu pomanjkanju in grozotam vojne, ni nikoli usahnila.

 

Razstavni projekt je sestavljen iz dveh tematskih sklopov. Prvi del, katerega avtorica je Nataša Kovšca, obravnava Pilonove risbe s fronte in tista dela, ki jih lahko vsebinsko povežemo z začetkom prve svetovne vojne. Drugi sklop razstave, ki ga je pripravila kustosinja Tanja Cigoj, pa obravnava Pilonovo ustvarjanje v ruskem ujetništvu.

 

Kustosinja Deželne galerije za sodobno umetnost Luigi Spazzapan, kjer bo razstava Pilon v prvi svetovni vojni na ogled do 14. junija 2015, je Annalia Delneri.

 

 

Urnik Deželne galerije za sodobno umetnost Luigi Spazzapan:

sreda, četrtek, petek: 15.00-19.00 / sobota, nedelja: 10.00-19.00


Urnik Pilonove galerije Ajdovščina:

torek – petek: 9.00-18.00 / sobota, nedelja: 15.00-18.00 / zaprto: ponedeljek in prazniki


Pilonova galerija

 

 

 

Oglejte si tudi