Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Nova fotografija – SUBJEKT

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bo v petek, 9.oktobra ob 19 uri, odprtje skupinske razstave Nova fotografija – SUBJEKT. S fotografskimi deli se bodo predstavili umetniki mlajše generacije treh slovenskih regij, domače goriške, podravske in gorenjske - Polona Ipavec, Emil Jalovec, Maja Šivec. Kustos razstave je dr. Boris Gorupič.

Serija razstav Nova fotografija beleži že 10. obletnico. Najprej jih je pripravljal Savinov likovni salon v Žalcu, od lani Pilonova galerija Ajdovščina. Letošnje osišče – Subjekt vrača serijo h klasični tradiciji fotografije, ki se je izoblikovala v 20. stoletju.

Boris Gorupič je o subjektu in njegovem pomenu zapisal: ˝V fotografiji ima subjekt kot posameznik/ica vedno izrazit pomen. Kakor vse likovne discipline, recimo slikarstvo, kiparstvo, grafika, lahko fotografija predstavljeno vsebino poda kot impresijo, ekspresijo ali modifikacijo. A v primerjavi z ostalimi disciplinami nam njen tehnični realizem takšno slogovno izbiranje vendarle precej omejuje. V fotografiji je zato težje doseči avtorski slog, ki bi ohranjal subjektivnost tako s stališča tistega, ki fotografira, kot tudi onega, ki je fotografiran. Fotograf namreč pogosto v želji po lastni izraznosti ne zna izkoristiti osebnosti fotografirane osebe, njenih širših zmožnosti. Razstava predstavlja tri različne pristope do tega vprašanja.˝

Lokalna perspektivna fotografinja in študentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Polona Ipavec, priznani profesionalni fotograf Emil Jalovec in uveljavljena umetniška fotografinja Maja Šivec se predstavljajo z objektom človeškega telesa, ki je hkrati tudi subjekt fotografije in bodisi reprezentira družbene ideologije bodisi uteleša simbolično-čutne pomene fizičnih označevalcev.

Ob razstavi, ki bo v Pilonovi galeriji na ogled do 30. oktobra 2015, je izšel katalog z besedili kustosa dr. Borisa Gorupiča in v.d. direktorice Pilonove galerije Tine Ponebšek.

 

Urnik Pilonove galerije Ajdovščina:

torek – petek: 9.00-18.00 / sobota, nedelja: 15.00-18.00 / zaprto: ponedeljek in prazniki

 

Oglejte si tudi