Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
14°C
PET.
15°C
10°C
Oceni objavo

Je trden kaj most ali Skice iz Nove Gorice

Most je za Marijo Mercina, pisateljico, profesorico, slovenistko in avtorico knjige Je trden kaj most, ki smo jo predstavili v Lavričevi knjižnici, prispodoba vezi, povezanosti. V spremni besedi h knjigi je Barica Smole zapisala, da knjiga Je trden kaj most gradi most iz besed, ki se pne iz preteklosti v sedanjost, od širšega goriškega prostora do njegove srčike ─ Nove Gorice. Pogovor z avtorico je vodila literarna kritičarka Ana Geršak, nekoč tudi sama njena dijakinja.

V knjigi je osemnajst zgodb, ki so sicer nastale v različnih časovnih obdobjih. Najprej je bil delovni naslov tega ciklusa Skice iz Nove Gorice. Potem pa se ji je avgusta 2009 zgodilo srečanje s kamnom in prišel je tudi naslov. Avtorica pravi, da se istoveti z drevesi, z rekami. Ima občutek, da je kot reka, kot Vipava, ki se izliva v Sočo. Njen prostor je kraj, kjer je doma, je dolina, svetloba, je sprehod skozi različne pokrajine. Ima prav poseben zvezek, v katerega si zapisuje srečanja v tem prostoru: srečanje s kamnom, z drevesi, reko, mimoidočimi. Srečanja prinesejo spomine, prinesejo zgodbo. Tudi spomine na kraje svojega otroštva, Goče, Ajdovščino. Ob pisanju odkriva vedno kaj novega o sebi. Pravi, da je šele sedaj odkrila, zakaj je bilo v njej veselje do poučevanja, do profesorskega poklica. Osrednji del zgodb je stara mama in vnuki, kako doživljajo mesto, pravzaprav obe mesti, naravo.

Nova Gorica je bila najprej pot. Pot od železniške postaje do gimnazije, pa tudi  pot do izobrazbe. Ko se je preselila v Novo Gorico kot profesorica, se je zavedela, da je pravzaprav na poti zgodovine Gorice. Gorica ji govori v jeziku ljudi, govori ji skozi ta srečanja, ki so se strnila v to knjigo. Novo Gorico imenuje zaželeni otrok zgodovine, spominja se njenih dreves. Tudi ta srečanja z drevesi imajo svoje zgodbe. Silvo Karim, ki je knjigo oblikovala in opremila, so ta drevesa tako nagovorila, da je liste »usodovca« narisala na notranjo stran platnic. Za likovno podobo knjige pa sta se z avtorico dogovorili, da bosta uporabili grafike Franka Vecchieta. Grafik je povedal, da je pisateljica nevede izbrala prav grafike, ki so nastale, ko se je s središča mesta (Trsta) preselil na tržaški kras, v naravo. Franko Vecchiet je zasnoval tudi mozaik na Trgu Evrope, trgu med obema Goricama ob železniški postaji v Novi Gorici. Na tem trgu, ob tem mozaiku, je tudi posneta fotografija avtorice na zavihku knjige.

Knjiga je poetična a ima skrito tudi satirično ost. Novo Gorico je Marija Mercina upodobila sicer kritično, a vendar tudi kot veselo.

Knjiga je uvrščena na bralni seznam Primorci beremo 2016. Zato vas vabimo, da jo preberete.

 

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi