Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

ODNOSI SO ZRCALA ZA NAŠE NOTRANJE VSEBINE

Skozi sedem zrcal naše notranje vsebine nas je popeljala dr. Maja Papež Iskra na predavanju »Kaj nam zrcalijo odnosi,« 24. februarja 2023, v Železo livarskem muzeju in galeriji na Dvoru.

Vsakdo od nas je dnevno v takih ali drugačnih odnosih, osebno, po telefonu, po digitalnih kanalih in medijih. Z nekaterimi ljudmi se hitro ujamemo, so nam prijetni, do drugih ostanemo zadržani, nekateri pa so nam celo zoprni, kar se nam zdi bolj ali manj normalno in se niti ne sprašujemo, zakaj je tako. Majo pa je, kot doktorico kemijskih znanosti, začela zanimati ravno kemija v medosebnih odnosih. Ugotovitve svoje raziskave, ki jih lahko uporabimo pri grajenju odnosov v vsakodnevnem življenju, nam je predstavila na tokratnem predavanju v sedmih korakih oz. skozi sedem skrivnosti esenskih zrcal.

Eseni so bili starodavno ljudstvo, ki je verjelo, da vsak človek doživlja sočloveka kot lastno zrcalo. V nas samih je to, kako doživljamo ljudi okrog sebe, kakšne so naše reakcije in čustva pri tem. Vendar običajno se tega ne zavedamo, odnose doživljamo kot dejstvo ali pa pričakujemo, da se bodo spremenili ljudje okrog nas. Dejansko pa so odnosi, kot pravi Maja, priložnost, da pogledamo vase in se vprašamo, kaj nam odnos pove o nas samih. Na ta način lahko izboljšamo naše odnose, ostanemo obkroženi z ljudmi, ki nas navdihujejo, polnijo z energijo in se odmaknemo od tistih, ki nas izčrpavajo. Če smo vseeno prisiljeni ostajati v toksičnih odnosih, si vedno lahko pomagamo z osmico, da omejimo negativne vplive takega odnosa. Kako lahko to izvajamo kjerkoli in kadarkoli je potrebno, je Maja številnim zbranim poslušalcem nazorno predstavila s praktično vajo.

V prijetnem ambientu Železo-livarskega muzeja smo večer zaključili ob klepetu z našo gostjo o izkušnjah in ogledalih, skozi katere se vsakodnevno sprehajamo, pa se ne znamo dovolj dobro pogledati vanje. Maja nas je obogatila z novi spoznanji, kako se lahko pogledamo v ogledalo tudi globje v dno naše duše, dosežemo harmonijo s samim seboj, kar nas pelje tudi v harmonijo v odnosih z drugimi.

Majo smo v Kulturnem društvu Dvor že gostili, vendar vedno znova nam s svojim bogatim znanjem in razumljivim podajanjem le-tega razširi obzorja, da znamo bolje razumeti sebe in druge.


Besedilo: Valerija Vidmar, članica Kulturnega društva Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica Kulturnega društva Dvor

Oglejte si tudi