Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
20°C
6°C
Oceni objavo

PRAZNOVALA TEREZIJA LAVKA

V petek 2. decembra  je  Terezija Lavka  iz  Sadinje vasi praznovala 90. letnico. Ko se z njo pogovarjaš, sploh ne opaziš, da je gospa že napolnila devetdeset let. Pogovor z njo pa poteka  kot bi bila precej mlajša, saj se z njo lahko pogovarjaš o politiki ali pa gospodarstvu, o vsem je na tekočem, zelo zavzeto pa skrbi za dela na polju in v gospodinjstvu. 

Člani društva upokojencev Dvor, delegacija  Rdečega križa z Dvora, direktor občinske uprave in župan občine Žužemberk smo jo obiskali na njen rojstni dan.  Na vhodu je nas pričakala snaha in nas povabila v kuhinjo, kjer smo slavljenki voščili, ji podarili šopke in nekaj dobrot. Posedli smo se ob obloženi mizi in kot je v navadi s slavljenko tudi nazdravili. Za tem smo jo povprašali kakšen je recept da ostaneš tako zdrav. Poudarila je, da je potrebna predvsem aktivnost tako v fizičnem kot tudi v umskem smislu. Vedno je potrebno misliti pozitivno in delati toliko kolikor moreš. Spiti pa je potrebno tudi kak kozarček.   

Terezija se je rodila v Sadinji vasi mami Tereziji Koncilja, ki je izhajala iz družine  Fabjanovih. Po osnovni šoli je odšla na Škofljico, in se zaposlila na krajevnem odboru na Lavrici.  Ko je spoznala  fanta Vladimirja sta se odločila da se poročita in si tako obljubita večno zvestobo.  Tu je se je rodila hčerka  Cvetka in za njim še sin Vlado.  Ko je sin imel pet mesecev sta se odločila, da se preselita na domačijo v Sadinjo vas. Tu se jima sta rodila še hčerka Luba in sin Janez.  Žal je mož leta  1990 umrl. V pokoju je užival le mesec. Izredno je vesela , ko jo obiščejo  otroci z vnuki in pravnuki.

Prijetno je klepetati s človekom, ki ve marsikaj in je v življenju veliko doživel. Čas je hitro tekel in bilo se je potrebno posloviti. Ob odhodu smo se zahvalili za pogostitev  in ji  zagotovili, da se bomo kmalu spet srečali , obvezno pa drugo leto ko bo eno leto starejša.

 

Dušan Mikec

Oglejte si tudi