Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Žužemberčani letos v Avstrijo

V soboto 3.6.2017 smo se iz Žužemberka odpravili na avstrijsko Koroško, mimo Beljaka in Spittala v dolino reke MALTE (MALTATAL) – dolino padajočih voda. Že kmalu po vstopu v dolino smo lahko opazili mogočni slap FALLBACH  z višino cca.200 m (nam znani slapovi: Boka 106m, Rinka 90m in Peričnik samo 50 m).  Sledil je  vzpon  po 14.4 km dolgi slikoviti gorski cesti (911m/m na 1933 m/m) do umetnega akumulacijskega jezera KöLNBREIN, ki je zajezen z visokim jezom. Le-ta zadržuje205 miljonov m3 vode in s tem predstavlja eno največjih gradbenih dosežkov v Srednji Evropi." malo premajhen. Jez je visok 200 m in dolg 626 m. spodaj širok 40m, zgoraj 8m, za izgradnjo so porabili cca. 2mio. m3 betona. Ta mogočni objekt služi za proizvodnjo električne energije.

Žal čas hitro teče in sledil je ogled slikovitega mesteca GMÜND. Sprehod po mestnih ulicah do trga z mestno hišo in s srednjeveškim sramotilnim stebrom. Ogled meščanskih hiš, poslikanih z grafiti, kosilo v bližnjem gradu ali zgolj kavica-sladoled za obzidjem mesta. Mesto GMÜND je ljubiteljem jeklenih konjičkov zagotovo znano tudi po Porsche muzeju – pravzaprav edinem privatnem muzeju teh prestižnih lepotcev.

Za konec našega izleta pa smo izbrali še en zanimiv arhitekturni dosežek  »pyramidenkogel« ob Vrbskem jezeru. Njegova višina je okoli 100m, sestavljen je iz jekla in lesa. Imeli smo izredno lepo vreme in sami razgledi s stolpa so bili čudoviti. Posebna zanimivost je tobogan in zip-line s katerim se lahko praktično z vrha stolpa spustimo proti dnu.

Ampak vsega “lušnega”je enkrat konec in sledil je odhod domov.

Zahvalil bi se vsem, ki so kakorkoli pripomogli k odlični izpeljavi izleta, še posebej pa: šoferjema podjetja FS prevozi, vodiču g. Sladič Igorju za vodenje in “fotografu” g. Longar Davidu za odlične posnetke celotnega izleta. Peter Longar

 

https://www.youtube.com/watch?v=g49hlUmPtrc

Oglejte si tudi