Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
13°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Deli

FIRST LEGO LEAGUE PRVIČ TUDI NA OŠ ŽUŽEMBERK

To je mednarodni projekt raziskovanja in učenja, oblikovan za otroke stare od 9 od 16 let. V sezoni 2017/18 sodeluje že več kot 300.000 otrok iz 88 držav. Osnova programa sta raziskovanje in robotika, njegova posebnost vrednote - sodelovanje, deljenje, spoštovanje, odgovornost, samoiniciativnost in skupinsko delo. Delo celotnega programa motivira mlade za tehniko, inženirstvo, naravoslovje, znanost, robotiko, uporabo tehnologij v koristne namene . Pomembno je tudi, da otroci pridobivajo kompetence znanja, ki jim bodo koristile na poklicni poti in v življenju. Zaradi vsega naštetega smo se na šoli Žužemberk odločili, da program FLL ponudimo tudi našim učencem. Ker soodelovanje v tem projektu predvsem v prvem letu predstavlja velik strošek, smo se obrnili za pomoč na več naslovov, vendar so imeli posluh le v podjetju Keko Oprema d.o.o., ki nam je s svojim prispevkom omogočilo nakup kar treh kompletov in dodatne opreme in Občina Žužemberk, ki je prispevala za en komplet. Ekipa si je nadela ime Drzni robotki. Izziv letošnje sezone je ŽIVA VODA. Na to temo je ekipa gradila projekt, konstruirala robotke, programirala poleg tega pa gradila na vrednotah. Skupina se je dobro povezala in prišel je čas za preizkus na regijskem tekmovanju, ki je bilo v soboto, 16. decembra, na OŠ Brežice. S številnimi rekviziti in obilo dobre volje se je kar 18 ekip iz Dolenjske in Posavja zbralo v telovadnici šole.

Po treh preizkušnjah (predstavitev projekta, vrednot in tehničnim intervjujem) kar vse skupaj predstavlja 75% točk nas je čakala še tekma robotov (trije poskusi, kjer se upošteva največje število točk). Ob 16.15, ko je bila razglasitev rezultatov, je bilo malce napeto vzdušje, vendar ko smo zaslišali svoje ime ekipe, saj smo se  kot novinci uvrstili na seznam čakajočih ekip za v veliko finale. Veselje je bilo nepopisno.

Ponovno se je potrdilo to, da se trud vedno izplača.

Na koncu bi se rada zahvalila našemu velikemu sponzorju KEKO – OPREMA d.o.o., g. Ninu Primcu iz Dvora, ki nam je z analizami in razlago pomagal pri projektu; našemu hišniku Janiju Drabu za izdelavo FLL mize in prevoz na tekmovanje; vodstvu šole, ravnateljici Miri Kovač za posluh pri našem delu; somentorju Larsenu Cundriču za nesebično pomoč; vsem učencem, ki so sodelovali in še bodo pri projektu.

Člani ekipe Drzni robotki v sezoni 2017/18 so: Tilen Mišmaš, Maruša Tome, Jasmina Tome, Anej Novak Rozman, Jaka Setnikar, Lexi Cundrič, Nejc Kranjc, Tilen Kuhelj, Matic Lavrič in Gašper Petje.

Zapisala in fotografirala: mentorica ekipe Drzni robotki, Helena Smrke

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi