Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

"Vse, kar delamo, delamo #izsrca".

Teden Rdečega križa 2023 v Suhi Krajini

Letošnji slogan je "Vse, kar delamo, delamo #izsrca".

Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca se praznuje v spomin ustanovitelja Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Henryja Dunanta; tudi dobitnika prve Nobelove nagrade za mir. 8. maja je dan njegovega rojstva in ravno na ta dan vsa nacionalna društva po vsem svetu pripravljajo številne dogodke in aktivnosti.

Dejavnosti so se odvijale tudi v Občini Žužemberk. Prostovoljke iz KORKa Žužemberk so se zbrale in pripravile kar 305 darilc. Skrbno pripravljena darilca je 25 prostovoljk v tednu Rdečega križa, od 8. 5. do 15. 5. 2023, razneslo po domovih starostnikov. Pozabile niso niti na suhokranjske starostnike, ki so jih obiskale v domu za starejše, tako v Trebnjem kot v Novem mestu.

Pod mentorstvom gospe Alenke Pavlin so v Osnovni šoli Žužemberk organizirali dobrodelno KOŠARICO. Zbralo se je veliko prehrambnih in higienskih izdelkov, barvic in zvezkov.  S temi izdelki so marsikomu polepšali dan. V Osnovni šoli jih je obiskala tudi lutka Križem kapica. Z zgodbico o Križem kapici sta prostovoljki, Zvezdana Bajc in Vlasta Lampret iz RKS-OZ Novo mesto, na zanimiv, zabaven in poučen način osnovnošolce seznanili kaj je prva pomoč, prostovoljstvo in dobrodelnost. Otroci so povedali kaj že vedo o Rdečem križu, kako je treba pomagati ljudem v stiski in komu so že pomagali. Obisk je bil prijeten in prostovoljki, ki sta učno uro izvajali sta prepričani, da sta uspeli otrokom predstaviti humano dejavnost Rdečega križa, prve korake k prostovoljstvu ter dobrim delom.

 

Napisala: Jadranka Meglen

Foto: Alenka Pavlin in Alenka Sajovec

Oglejte si tudi