Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

MEDKULTURNOST- NAŠE BOGASTVO

Z 8. majem se je v Sloveniji pričel teden Rdečega križa, ki vsako leto poteka od 8. do 15. maja. Prostovoljke in prostovoljci ter osebje Rdečega križa Slovenije vsako leto pomagajo vsakemu desetemu prebivalcu Slovenije bodisi z odpravljanjem posledic naravnih ali drugih nesreč, pridobivanjem krvodajalcev, zbiranjem hrane in oblačil, izobraževanjem na področju laične prve pomoči, iskanjem pogrešanih oseb in odzivanjem na številne druge klice na pomoč.

 Osrednje prireditve v počastitev tedna RK je Območno združenje RK Novo mesto pripravilo v torek, 9. maja, na temo Medkulturnost- naše bogastvo. Na bazarju Moj sošolec je drugačen, so se učenci v krožkih RK seznanili in predstavili kulturo sošolcev, ki so drugačni, ker so druge narodnosti. Na stojnicah so prikazali značilnosti držav, značilne jedi, najpogostejše besede, narodne noše in simbole. Sodelovalo je devet osnovnih šol in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, ki imajo sošolce iz španske, kitajske, bošnjaške, francoske, albanske, ruske, venezuelske, romske, estonske in ukrajinske kulture.

 Sledila je prireditev, na kateri je predsednik Območnega združenja RK Novo mesto Marjan Grahut nagovoril zbrane goste in obiskovalce, nekaj besed je zbranim namenila tudi predstavnica MO Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič. Podelili smo priznanja in nagrade za najboljša bralna znamenja, ki so prispela na natečaj Dobro se z dobrim vrača. Priznanje in nagrado, izlet na Debeli rtič, si je prislužilo pet učencev: Ema Kapler z OŠ Frana Metelka Škocjan, Zarja Petrov z OŠ Grm, Altin Kotori z OŠ Dragotina Ketteja ter učenki Larisa Ljubi in Eva Šubic z OŠ Bršljin. Bralna znamenja smo natisnili in jih bodo prejeli donatorji v različnih akcijah RK.

 Med mladimi želimo spodbuditi dobra dela in humanitarno dejavnost, zato jih tudi skozi celo spodbujamo k posameznim akcijam RK in dobrodelnosti v drugih organizacijah. Prvič letos smo izbrali in nagradili naj prostovoljko Dašo Radovan s Kmetijske šole Grm in biotehnične gimnazije, naj prostovoljsko skupino Z roko v roki z iste šole in naj prostovoljski razred, 2. k Gimnazije Novo mesto. Priznanja in nagrade je s predsednikom OZRK Novo mesto Marjanom Grahutom podelila dr. Vida Čadonič Špelič, prireditev sta povezovala dijaka naj prostovoljskega razreda Edin Nur in Lorella Rozman.

 Na okrogli mizi Moj sosed je drugačen, ki jo je vodila Nuša Rustja, prostovoljka RK in organizatorica današnjih prireditev Medkulturnost - naše bogastvo, je svoje izkušnje delilo

sedem tujcev, ki so drugačni zato, ker so druge narodnosti in predstavnica DRPD, ki dela z migranti. V sproščenem pogovoru so se dotaknili vrednot, sprejetosti v okolju, medkulturnega družinskega življenja in svojega odnosa do obeh dežel.

 Tunizijec Housemm Tanich je na kuharski delavnici skupaj z udeleženci pripravljal tradicionalne tunizijske jedi salad blankit, brik in couscous po tunizijsko.

 Naš medkulturni dan je bil tako zaokrožen. Z njim smo želeli prispevati k razvijanju strpnosti in sprejemanju drugačnosti, odstiranju strahu pred neznanim. Hvala vsem sodelujočim, ki so obogatili nas in ta dan. Barbara Ozimek

Oglejte si tudi