Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

NOVOLETNI ŠAHOVSKI TURNIR DVEH GENERACIJ V ŠOLI ŽUŽEMBERK

Prednovoletni praznični dnevi so vedno priložnost za druženja in tekmovanja. Šahovska ekipa iz Društva upokojencev Žužemberk in gostje iz Straže smo se ob zaključku leta pomerili z mladimi, nadarjenimi šahisti-učenci osnovne šole Žužemberk.

 Neva Čopi, ki je mentorica mladih na šoli in moja malenkost sva naključno govorila o možnostih med generacijskega sodelovanja mladih in »upokojenih« šahistov Žužemberka. Ta lepa kraljevska igra ima sicer v Suhi krajini dolgoletno in bogato tradicijo. Z Čopi Nevo sva se dogovorila, da za začetek sodelovanja organiziramo tekmovanje kar v šolski jedilnici. S tem je soglašala tudi ravnateljica šole, gospa Kovačeva, ki nas je vse lepo sprejela,   nagovorila ter zaželela vse najboljše v novem letu in uspešen nastop.

Tekmovalni sistem igranja med pari v posameznem kolu, ki smo ga dogovorili pred začetkom turnirja, omogoča napredovanje boljšim po znanju, borbenosti, vztrajnosti in hitrosti. Za evidenco rezultatov in pošten tekmovalni naboj  je poskrbel sodnik, šahovski mojster Andraž Čopi. Mladi šahisti so pokazali, da lahko v vseh naštetih prvinah šaha enakovredno tekmujejo z izkušenejšimi. Po odigranih petih kolih se je že izostrila lestvica najboljših, tistih perspektivnih mladih šahistov, ki bodo šahovsko igro kot tekmovalni šport gojili naprej in nadaljevali tradicijo v domačem kraju in širši domovini. Za vzpodbudo in bodoče delo so  najboljši prejeli lepe nagrade.  Šola je  med odmori in na koncu turnirja pripravila okrepčilne napitke, da ne bi kdo »omagal« zaradi tekmovalnih naporov. Lepa gesta organizatorja in šole Žužemberk.

 V upanju, da bodo tovrstna medgeneracijska srečanja postala tradicionalna se zahvaljujem v imenu šahistov DU Žužemberk in DU Straža vsem sodelujočim, organizatorju in šoli. Hvala vsem in SREČNO v letu 2016!  
Miha Kastelec

 

 

 

Oglejte si tudi