Logo MojaObčina.si

Žužemberk

JUTRI
26°C
11°C
SOB.
18°C
8°C
Deli
4559

ČLANI DRUŠTVA UPOKOJENCEV NA IZLETU

UPOKOJENCI V GORNJE SAVINSKI DOLINI

V programu, ki smo ga člani Društva upokojencev Dvor sprejeli na občnem zboru je bila tudi ekskurzija . Tako smo v petek 30. junija odpotovali na Polzelo in okolico in se spoznali z zanimivo zgodovino kraja ter vzgojo, obdelavo in predelavo kulturne rastline, ki ji rečemo hmelj.

Kot običajno smo se na izlet odpeljali v zgodnjih jutranjih urah, saj smo člani raztreseni ob Brezove Rebri pa vse do Žvirč. Že ko smo se zbudili in se pripravljali, smo ugotovili, da nas bo spremljal lep in sončen, a ne preveč vroč dan. Ko smo se spustili iz Turjaka nam je pogled ušel na prelepe planine in ljubljansko kotlino. Pot nas je vodila po avtocesti in ko smo se spustili  iz Trojan smo že opazili nasade hmelja, ki tu dobro uspeva. Prva postojanka je bila v gradu Komenda v Polzeli, kjer nas je že čakala vodička, ki nas je sprejela in  pospremila v grad ter nas je seznanila z zgodovino gradu. Nekoč pomembna stavba polzelskih vitezov  Helensteinov je bila v rokah malteškega reda. Posebnost je seveda antični lev iz 1. stoletja. V notranjosti smo si ogledali gotsko sobo s poročno dvorano, sobo pesnice Neže Mavrer, v kateri so razstavljeni njeni osebni predmeti, najstarejšo horizontalno sušilnico hmelja v Sloveniji, moderno knjižnico in razstavo eksponatov Malteškega viteškega reda. Naslednja točka je bila ogled graščine Šenk, kjer rastejo stoletna drevesa in okrasne rastline. Za tem smo si ogledali muzejsko zbirko starih traktorjev lastnika Ernesta Obermayerja. Vsi traktorji so v voznem stanju in redno vzdrževani. Za tem smo se z avtobusom odpeljali na goro Oljka kjer stoji cerkev svetega Križa z podzemnim svetiščem, kar je posebnost tega objekta in edinstveno v Sloveniji. Po dobri uri smo se odpeljali v dolino, kjer so nas prijetni gostitelji že čakali s kosilom. Kosilo smo imeli v gradu Komenda. Po dobri uri smo odpotovali v Žalec kjer smo si v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva ogledali kratek film o gojenju in predelavi hmelja ter izdelavi piva. Izlet  smo zaključili z obiskom Fontane piva, kjer smo si privoščili kar šest vrst piva.   

V veselem vzdušju, smo se v poznem  popoldanskem času napotili domov s spoznanjem, da smo se seznanili s kulturo kraja ter delom ljudi v Zgornje Savinski dolini.      
Dušan Mikec

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi