Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Bile smo na "Mednarodni konferenci podeželskih žensk"

 

»Podeželje, podeželske ženske in kmetice, kje smo?« Pod tem naslovom je potekala mednarodna konferenca podeželskih žensk, v sredo in v četrtek. 18. in 19. aprila 2018, v Kulturno kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah.

Povabljene smo bile članice društev podeželskih žena iz vse Slovenije. Tudi iz DKŽ Suha krajina-Žužemberk smo se odzvale štiri predstavnice društva. Spekle smo dve slovenski potici in piškote, ki sta bile na ogled vsem obiskovalcem   Organizatorji: Zveza kmetic Slovenije, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so pripravili mednarodno konferenco o položaju podeželskih  žensk v Sloveniji in nekaterih drugih državah: v Avstriji, Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini in Madžarski.

Prisoten je bil minister Dejan Židan, državna sekretarka mag. Tanja Strniša, predsednica ZKS Irena Ule, poslanka Ljudmila Novak in predstavnice iz Avstrije, Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine in Madžarske.

Predsednica Zveze Kmetic Slovenije Irena Ule, je predstavila dejavnosti s katerimi se ukvarjajo ženske v Sloveniji, ki so včlanjene v društvo: prirejajo predavanja, izobraževanja, tekmovanja, razstave, strokovne ekskurzije, izlete, državne kmečke igre, vsakoletni izbor kmetice leta, izbor mlade kmetice, občni zbor, druženja, zimovanja, … . Od leta 1995 vodi zvezo in od takrat se je zgodil marsikateri premik, bilo je tudi 12000 članic. Danes nekoliko pogreša zanimanje mladih.

Minister Dejan Židan je povedal, da je vesel povabila, saj je med nami čutiti veliko pozitivne energije, ki mu pomaga, da lažje opravlja službene obveznosti. Slovensko podeželje se je ohranilo, ker smo spoštovali in gojili lastni jezik, kulturo in tradicionalne izdelke.

Dr. Sonja Robnik iz Ministrstva za delo in družino, je predstavila najnovejšo študijo o položaju podeželskih žensk v Sloveniji, o tem kako skrbijo za svoje zdravje, s kakšnimi težavami se srečujejo, kako so zadovoljne s svojim delom in življenjem. Zaključila je z besedami, da je kmečka žena v Sloveniji multikulturna in utrujena.  

Tudi Martina Vuk iz Ministrstva za socialne zadeve je ugotovila, da bo treba še več narediti za podeželsko ženo čeprav je položaj ženske v Sloveniji boljši od položaja podeželskih žensk v EU.

Mag. Tanja Strniša je poudarila, da kmečka žena skrbi za dom, otroke, moža, starše. Vendar je položaj pri nas mnogo boljši, če primerjamo ženske v podsaharski Afriki, kjer 60% prebivalstva živi na podeželju. Polovica žensk na podeželju je nepismenih. V Bangladešu naši čebelarji ženske učijo čebelarjenja, da bi si s svojim delom izboljšale položaj. Pri nas imajo ženske, ki živijo na podeželju, dostop do dela, izobraževanja, invalidskega varstva, socialnega varstva, starostnega varstva, razne  dopolnilne dejavnosti na kmetiji. »V Sloveniji podpiramo Zvezo kmetic, saj so to dobro naložena sredstva, ker je to gibanje najmočnejše - takoj za gasilci«, je poudarila Tanja Strniša.

Govornica iz Avstrije Marinka Moder Tscherton, nam je prestavila svoj primer, saj je po poklicu agronomka, dejavna je tudi zunaj doma. Spomnila je, da imamo ženske samo 100 let volilno pravico, ženske niso imele vozniškega dovoljenja. Po letu 1976 se je stanje izboljšalo, leta 2016 po anketah sodeč, je imelo 34% žensk maturo ali univerzitetni študij. Poudarila je, da nismo revne, smo bogate! Imamo znanje, smo iznajdljive, izobražene, skrbimo za pot v prihodnost!

Poslušali smo Biljano Petrovsko iz Makedonije, ki nam je povedala, da so ženske manj organizirane, ne želijo se vključevati, rade skrbijo za svoje sinove, saj sinovi poskrbijo za njihovo starost. Veliko je brezposelnosti, veliko nasilja, ženske ne dobivajo pokojnine, nimajo zdravstvenega zavarovanja. Samo 5% lastnine kmetije ali hiše ima žena, ostalo mož ali sin. Imajo 83% BDP iz kmetijstva, a kmet ne dobi dovolj, zato se mladi izseljujejo iz podeželja. Veliko bo treba  narediti z ozaveščanjem, da bi si ženske same zagotovile možnost preživetja.

Jelica Petrić iz Srbije,  je opisala položaj žensk, ki je še slabši, saj jih delo na kmetiji ne zanima, nimajo pokojninskega zavarovanja, socialnega zavarovanja, plačane porodniške. Skrbijo za gospodinjstvo in otroke. Treba bo izboljšati socialni položaj žensk, pokojnin, zdravstvene oskrbe, izobraževanja, promovirati zaposlovanje in samozaposlovanje, delovanje na lokalnem in nacionalnem področju. Sprejeti bo treba ukrepe proti diskriminaciji žensk na podeželju, jih naučiti uporabe spleta, družbenih omrežij, povezave in sodelovanja z drugimi organizacijami.

Vse so se strinjale, da je konferenca za JV Evropo zelo pomembna, saj so ženske diskriminirane in se tega ne zavedajo.

V Sloveniji, enako kot v drugih državah, podeželske ženske rade poskrbimo za svoje družine in domačije. Imamo veliko možnosti in priložnosti, da smo vidne in dejavne tudi zunaj svojega doma. Namen povezovanja in izobraževanja je varna hrana, promocija pridelkov in izdelkov, naše okolje, nastopanje kmetic na lokalnem in državnem okolju, preprečevanja nasilja nad otroki,  ohranjanje dediščine, zelo pomembno je tudi druženje in prenašanje izkušenj.

Smo za napredek, za pametne naprave, ob vsem pa ne smemo pozabiti na zdravo kmečko pamet, je bilo slišati na konferenci. 
Milena Iskra

 

Oglejte si tudi