Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Kuharska delavnica s štruklji

 

Udeleženci Medgeneracijskega središča so se tokrat zbrali na kuharski delavnici z Andrejem Hočevarjem, ki nam je predstavil pripravo dveh vrst štrukljev: gluhih iz kvašenega testa in dolenjskih iz vlečenega testa.

Udeleženci so se najprej naučili pripraviti testo za dolenjske štruklje, ki ga zamesimo iz 50 dag moke, 1 žlice olja, soli in mlačne vode. Testo mora počivati približno pol ure. Testo natanko razvaljamo in dodamo nadev: 30 dag skute, drobtine in 4 jajca, ki jih prej razžvrkljamo in ocvremo na vročem olju. Štruklje zavijemo in razrežemo na približno 10-15 cm velike kose. Nekaj štrukljev smo dali v prej ogreto pečico 220°C in jih pekli dobre pol ure. Nekaj štrukljev pa smo dali v slan krop in kuhali dobrih 20 minut.

Medtem smo pripravili testo za gluhe štruklje iz 1 kg moke, soli, malo vode in 4 dag kvasa. Tudi to testo pustimo počivati približno pol ure. Tako vzhajano testo razrežemo na pravokotnike velike 10x4 cm. Pustimo, da še malo vzhajajo, potem pa jih kuhamo v slanem kropu po 3 minute na vsaki strani. Kuhane narežemo in zabelimo z drobtinami. Gluhi štruklji so odlična priloga k narodnim jedem, mesnim omakam ipd.

Udeleženci kuharske delavnice so z veseljem sodelovali pri pripravi testa, na koncu pa so vse tri vrste štrukljev tudi poskusili.

Oglejte si tudi