Logo MojaObčina.si

Žužemberk

JUTRI
26°C
10°C
ČE.
24°C
14°C
Deli

Ali veste, da odpadno olje sodi med nevarne odpadke?

Odpadno jedilno olje je odpadek, za katerega praviloma ne pomislimo, da bi lahko bil škodljiv za naravo. Prav zaradi tega ga številna gospodinjstva v Sloveniji najpogosteje nepravilno odlagajo, in sicer tako, da ga preko kuhinjskega lijaka ali straniščne školjke zavržejo v javni kanalizacijski sistem. S tem ne tvegajo samo tega, da bi v svoj kanalizacijski sistem priklicali različne škodljivce ali tvegali njegovo zamašitev, temveč lahko povzročijo onesnaženje površinskih voda in podtalnice. Po strokovnih ocenah lahko 1 liter odpadnega olja onesnaži kar 1.000 litrov vode. To pa je količina vode, ki jo povprečen odrasel Evropejec porabi v 5 dneh. Jedilno olje namreč na površju vode tvori tanko nepropustno plast, ki onemogoča izmenjavanje kisika v vodo in iz nje. Prav zaradi tega dejstva pa močno škoduje vodni favni in flori ter ga je zato prepovedano zlivati v odtoke ali kanalizacijo ter odlagati v zabojnike za zbiranje odpadkov. Prav zaradi tega je odpadno jedilno olje prepovedano zlivati v odtoke ali kanalizacijo ter odlagati v zabojnike za zbiranje odpadkov. Medtem ko veljavna zakonodajo relativno dobro ureja ravnanje z odpadnim jedilnim olje, ki nastaja z izvajanjem gostinske dejavnosti, pa le-ta do fizičnih oseb oz. gospodinjstev ni tako »stroga«.

Odpadno jedilno olje moramo skladiščiti v plastenkah oz. katerokoli drugi primerni embalaži ter ga, ko se nabere zadostna količina, odpelje v najbližji zbirni center za ločeno zbrane odpadke, kjer ga lahko

brezplačno oddate.

 

 Ali veste, da odpadno olje sodi med nevarne odpadke?

Doma odpadno jedilno olje vlijemo v plastenke ali v steklenice oz. v katerokoli drugo primerno embalažo. To začasno hranimo v kleti, garaži in ko se nabere več odpadnega jedilnega olja, ga odpeljemo v zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov, kjer ga brezplačno oddamo.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi