Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

VRHUNSKI ZBOROVSKI KONCERT V ŽUŽEMBERKU

V nedeljo, 2. septembra 2018, smo v Žužemberški cerkvi sv. Mohorja in sv. Fortunata prisluhnili Zboru Slovenske filharmonije. Zbor je bil ustanovljen leta 1991. Od ustanovitve dalje izvaja predvsem raznovrstna a cappella dela, kar uresničuje v Vokalnem abonmaju ter na drugih koncertih – tudi takšnih kot smo ga poslušali. Zbor izvaja tudi vokalno-instrumentalna dela v sodelovanju z Orkestrom Slovenske filharmonije ter drugimi slovenskimi in tujimi orkestri. Hkrati skrbi, da zborovska dela ostanejo za naše zanamce, zato redno snema zgoščenke z najrazličnejšimi programi. Zasedba pa se lahko pohvali z umetniškimi priznanji in nagradami.  Zbor smelo vodi dirigent Gregor Klančič. Pod njegovo taktirko smo mu prisluhnili tudi na nedeljskemu koncertu.


Zbor Slovenske filharmonije
nam je pripravil večer raznovrstne zborovske glasbe. Pričeli so z Mašo v Es-duru skladatelja in organista Josefa Gabriela Rheinbergerja. Slednji je poleg maš poustvaril številna  dela, kot so kantate, moteti, opere, pa orkestrska in komorna dela. Pevci poznamo številna njegova zborovska dela, ki se ti zasidrajo v srce. Prav tam, pa je moč najti tudi Mašo v Es-duru za dva štiriglasna zbora, pisana v romantičnem stilu, polna lepih harmonij in tonalitet. Z motetom Pater noster skladatelja Jacobusa Gallusa se je koncert prevesil v drugi del. Poznorenesančni skladatelj slovenskih korenin je Pater noster  napisal za osem glasni zborovski sestav. Sledila je Ave Maria, Antona Foersterja. Čeprav je skladatelj češkega rodu, smo si ga vzeli za svojega. Našo kulturo je obogatil tako na področju cerkvene kot posvetne glasbe.   Med njegove bolj poznana dela sodi tudi komična opera  Gorenjski slavček. Meditativni Zdravi Mariji je sledilo ritmično razgibano Močnikovo delo Regina coeli. Poleg Močnika, se je zbor predstavil še s tremi vidnimi slovenskimi skladatelji. Uroš Krek, čigar opus vsebuje številna dela najrazličnejših zvrsti, Psalm XLII je le eno izmed njegovih čudovitih tvarin. Ambrož Čopi in Andrej Makor sta predvsem skladatelja zborovske glasbe. Njuna ustvarjalnost je blizu tako amaterskim kot profesionalnim sestavom, zato ni čudno, da se na koncertnih odrih kar zvrščajo dela kot so Psalmus 108 in O lux beata Trinitas. Vesela sem, da jih je bilo moč slišati tudi na sinočnjem koncertu. 


Zbor Slovenske filharmonije
je pod vodstvom Gregorja Klančiča v naš kraj prinesel odlično in tehtno glasbo, glasbo vredno koncertnih odrov. Dela so odpeli tehnično brezhibno, z občutkom po fraziranju in muzikalno dovršenostjo. Poslušalcem so olepšali še tako mračno in deževno nedeljo in pripomogli, da je bil korak v nov dan blažij. Nastopajočim želim še veliko uspešnih nastopov in upam, da jim je bil s tem koncertom skok v novo sezono lažji. Zagotovo se ponovno spet snidemo. Vse dobro in hvala!

 

Tjaša Primc

Oglejte si tudi