Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
7°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Odprtje razstave likovnih del Damijane Bijek, Dvor, 12. julij 2023

V mesecu juliju je na Dvor pripotovala razstava umetnice, diplomirane slikarke Damijane Bijek, z umetniškim imenom DamBiJa. Njene umetnine so do konca meseca septembra postavljene na ogled v Železolivarskem muzeju in galeriji Novinčevih na Dvoru.

Na odprtju razstave je uvodni pozdrav zaigral Matic Lavrič, in sicer skladbo Čebelar, ki se povsem sklada s tematiko razstave. Umetnine  predstavljajo naravo, prepredeno z medovitimi rastlinami in travami. Skupno jim je tudi to, da so v ospredju barve, ki ujamejo še tako hitro bežeče oko. Slike so bile že razstavljene na priložnosti razstavi na Viru pri Stični ob otvoritvi apiterapevtskega čebelnjaka Melisa.

Dogodka so se udeležili tudi župan Jože Papež, podžupana Rok Zupančič in Janez Pirc ter Tomaž Smole, podžupan občine Ivančna Gorica, s katero umetnica sodeluje že vrsto let in kjer ima od leta 2016 stalno razstavo.

Posebno presenečenje je bila gostja, likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki je z Damijano Bijek že sodelovala. Prisotnim je podala zanimivo kritiko in hkrati pohvalo razstavljajoči umetnici.

V slikarkinem življenjepisu lahko preberemo, da se v različnih obdobjih likovnega razvoja preizkuša tudi v kiparstvu in ustvarjanju izdelkov iz stekla, da razstavlja po Sloveniji in tujini (Milanu, Pragi, Dubaju), da od leta 2018 svoje znanje prenaša še na mlajše generacije, kjer v sodelovanju z JSKD vsako leto izvaja likovne delavnice. Beremo tudi, da je zaznala, da na trgu ni primernega gradiva za čisto majhne dojenčke, zato se je odločila, da nariše, oblikuje in izda 4 zgibanke s črno-belimi motivi, ki so se jih mame zelo razveselile.

Umetnica Damijana Bijek – DamBiJa pravi zase, da je življenje nenehen razvoj in v svojih likovnih delih še ni rekla zadnje besede. Umetnost ji predstavlja izražanje svojih notranjih pogledov na svet, čutenje okolice in zadovoljstvo duše.

Otvoritev razstave sem vodila Brigita Lavrič. Za zaključek sem na kratko predstavila pripoved francoskega avtorja, z naslovom Mož, ki je sadil drevesa. Vsebina te zgodbe se lepo ujame z zgodbo razstavljenih slik.

Pravijo, da se prijateljstvo med človekom in naravo počasi izkrivlja. Pomembno je, da naravo predstavljamo tudi v umetnosti. Brez skrbi za naravo in seveda brez umetnosti bi bil naš svet ena sama puščava.

Večer je bil zaokrožen z besedami gostitelja Staneta Novinca in župana Jožeta Papeža, ki sta izrazila iskreno pohvalo umetnici Damijani Bijek.

 

Besedilo: Brigita Lavrič

Foto: Jadranka Meglen

Oglejte si tudi