Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
5°C
Oceni objavo

NADVSE USPEŠNO LETO 2023 KULTURNEGA DRUŠTVA DVOR

V letošnjem letu smo pohiteli z izvedbo Občnega zbora Kulturnega društva Dvor. Zbrali smo se v našem kulturnem hramu na Dvoru 26. januarja 2024. S svojo prisotnostjo so nas razveselili tako župan Jože Papež, kot tudi oba podžupana Rok Zupančič in Janez Pirc. Tudi udeležba polnoletnih članov društva je bila razveseljiva.

V letu 2023 smo bili najuspešnejši, vsaj kar se organiziranih dogodkov tiče. Imeli smo kar 37 dogodkov za širšo publiko. Naši dogodki so bili množično obiskani in deležni smo bili veliko pohval. V minulem letu smo tako imeli kar trinajst predstav in delavnic za otroke, organizirali smo dva dobrodelna dogodka, kje se je izkupiček prostovoljnih prispevkov doniral Društvu za zaščito živali Novo mesto in Društvu Ela - humanitarki Jani Dular, ki denar porabi za izgradnjo šol v Afriki, sodelovali smo tudi pri akciji Deželak Junak, kjer smo se zorganizirali in ga pričakali pred osnovno šolo Dvor, organizirali smo tradicionalni pohod po poti Janeza Kmeta in na Snežnik, imeli smo pet poučnih predavanj za  odrasle, organizirali izvedbo komedije Županova Micka, naši pevci Mešanega pevskega zbora Dvor ob Krki so sodelovali na dveh večerih zborovske pesmi v Straži in Šentjerneju, organizirali smo tudi svojih šest koncertov z našimi pevci MePZ kot tudi z Otroškim pevskim zborom Dvor ob Krki, sodelovali smo pri otvoritvi likovne razstave z Damijano Bijek, izvedli filmski večer kjer so si obiskovalci ogledali film Belo poletje II Resna firma, samoiniciativno smo izdelali in postavili novo oglasno desko na Dvoru, bili smo soorganizatorji trškega dneva na Dvoru, kjer smo imeli tolkalni krog s Francijem Krevhom, prvim tolkalistom orkestra Slovenske filharmonije, delavnice za otroke, nastop naših pevcev, poslikavo obraza. Družili smo se z otroško pisateljico Vesna Draginc in s pisateljem Ernestom Jazbinškom. Zanimiva so bila tudi potopisna predavanja z Andrejem Štremfljom in Renatom ter Suzano Andrejčič, tradicionalno pustno rajanje za otroke je potekalo v telovadnici osnovne šole Dvor z Zavodom Enostavno prijatelji. Imeli smo mesečne delavnice, kjer so se otroci poučno igrali s kockami. Kot vsako leto smo se zbrali in delali novoletne okraske, katere smo obesil na dvorsko lipo. Letos smo druženje posladkali še s slastnim šmornom, ki so ga pripravili fantje iz Cateringa Oll IN, množično obiskan pa je bil tudi dogodek v gradu Žužemberk na božični dan, kjer smo se potrudili z okrasitvijo prostora, postavitvijo foto kotičkov za otroke in Božička, zapeli z našimi najmlajšimi pevci, pekli piškote z Društvom kmečkih žensk Žužemberk. Leto pa smo zaključili z dvema božičnima koncertoma sakralne glasbe v cerkvi v Kamencah pri Novemu mestu in v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Žužemberku.

Omeniti moramo da smo ponosni na nakup lastnega instrumenta klavinovo, katerega se uporablja tedensko na pevskih vajah obeh zborov, do registrirali smo tudi turistično dejavnost društva, da bomo aktivni tudi na tem področju. Že nekaj mesecev se ureja tudi spletna stran društva, ki bo zaživela na naš 70. rojstni dan.

Člani društva se povezujemo in sodelujemo tudi z drugimi društvi in organizacijami v občini Žužemberk in izven nje. Ogromno prostovoljnega dela in časa porabimo za naše skupne sestanke, urejanje in čiščenje večnamenske dvorane na Dvoru, trudimo se z vabili in oglasi, trudimo se objavljati naše dogodke da se širi glas o delu društva, tako s pisanjem člankom, objavljanjem fotografij in filmčkov. Ob državnih praznikih izobešamo zastavo, se družimo in povezujemo vse generacije skupaj.

V letu 2023 smo uspešno sodelovali z Občino Žužemberk in smo tudi prejemniki srebrnega grba Občine Žužemberk. Negujemo večletno sodelovanje s Knjižnico Mirana Jarca, z našo donatorico znanja Majo Papež Iskra, s Kulturnim društvom Straža, Krka in Zagradcem, sodelujemo z Osnovno šolo Žužemberk, s Planinskim društvom Krka, s Športnim in gasilskim društvom Dvor, z Društvom kmečkih žensk Žužemberk… Veseli nas tudi dejstva, da je vse več prisotnih na naših dogodkih iz drugih, sosednjih občin, kar potrjuje rek, da dober glas seže v deveto vas.

Za naš uspeh so prav gotovo zaslužni tudi naši donatorji, ki nam vsako leto priskočijo na pomoč tako s finančnim sredstvi, kot z materialom, z delom ali z oddajo prostora. Iz srca se jim zahvaljujemo.

 

Društvo deluje že od leta 1954 in letos bomo v februarju praznovali 70 letnico delovanja društva. V ta namen bomo organizirali, tja do poletja, zanimive dogodke. Zagotavljamo vam, da se boste v naši družbi prijetno počutili, zato že sedaj vabljeni da se nam pridružite!

 

Besedilo: Jadranka Meglen

Foto: Rožle Matko in Jadranka Meglen

Film: Tinkara Filač

Oglejte si tudi