Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

»Mama je ena sama!«

Na koncertu Mama je ena sama, ki ga že nekaj let organizira Kulturno društvo Dvor, se je tokrat tako pelo in igralo, da ga ni bilo v dvorani, ki si ne bi popeval tudi potem, ko se je že odpravil domov.

Koncert se je odvijal v petek, 24. marca 2023, na večer pred materinskim dnem in to je komaj dobrih štirinajsti dni potem, ko smo praznovale vse ženske. Prav dobro so nam znane zgodbe o vilah rojenicah, ki nam že ob rojstvu ukrojijo usodo, ne glede na spol. Ženskam pa je dana velika prednost, in sicer, da lahko postanemo mame.

Ne glede na to, iz katerega konca sveta prihajamo, ne glede na našo versko izpoved, raso, ima mama v vseh kulturah posebno mesto. Tudi drugje po svetu praznujejo materinski dan, in sicer na različne načine, največkrat pa matere obdarujejo z rožami, v Angliji so to narcise, na Japonskem nageljni, v Franciji torta v obliki rože, v Indiji in Etiopiji pa je mamam namenjen kar večdnevni festival, na katerem poudarjajo pomen družine ter spoštovanje na splošno. Seveda so mamam posvečene tudi pesmi in nekaj teh  smo imeli priložnost slišati na koncertu.

Otroci Otroškega pevskega zbora Dvor ob Krki so se nam predstavili z različnimi pesmimi.

Pri pesmi Mamica moja so otroci izvedli že dvoglasje, ki ni tako zelo enostavno. Pri tem so svojo zborovodkinjo Tjašo Primc prav lepo presenetili, saj se znajo med seboj že  prav lepo poslušati. Ko so odpeli zadnjo skladbo, Materinski dan, so se prijeli za roke, ter med petjem svojim materam razdelili darilca.

Ravno v tem tednu marca je bilo še veliko možnosti za praznovanje. Zgodil se je tudi prvi pomladni dan, ko sta dan in noč enako dolga. Ker sem kot moderatorka koncerta nekje prebrala, da je to najprimernejši čas, za izpolnjevanje naših želja, čas za nov začetek in hkrati  čas, ko je lepo, da izrazimo hvaležnost za vse, kar imamo, sem obiskovalce povabila, da zaprejo svoje oči in se vprašajo, vsak pri sebi, »kaj imam?«, ter da naj nikar ne dajejo prednosti tistemu, česar nimajo. Te misli so prav lepo zaokrožili mladi, ki so zaigrali na svoje instrumente. Slišati je bilo klavir, violončelo, flavto in harmoniko.

V istem tednu leta smo praznovali tudi Svetovni dan poezije. Ker je leto 2023 v Sloveniji razglašeno za Kajuhovo leto, sem nanizala nekaj manj znanih dejstev o pesnikovem življenju in prebrala njegovo pesem Kje si, mati?

Na povabilo Kulturnega društva Dvor se je odzval tudi Moški pevski zbor Koledniki z Rake. Predstavili so se s prelepimi skladbami in njihovo uglašeno petje je lepo zaokrožilo večer.

Želimo si, da bi taka praznovanja še dolgo razveseljevala ljudi. Ne dovolimo, da materinski dan postane samo še en v vrsti komercialnih praznikov. Naj bo to praznik, ki pomeni nekaj več, ko pogledamo mamam v oči in zanetimo ogenj v srcih ljudi.

 

 

Besedilo: Brigita Lavrič, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

Oglejte si tudi