Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
5°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Kaj pa zgodba o medvedjem žolču?


V organizaciji Kulturnega društva Dvor je v petek, 4. oktobra 2019, potekala predstavitev knjige z naslovom O medvedjem žolču in druge prigode, izpod peresa suhokranjskega poslovneža Jožeta Štuparja. Obiskovalce, ki so si vzeli čas in se dogodka udeležili, je v Železolivarskem muzeju in galeriji Dvor sprejela čudovita glasba. S svojim prelepim glasom je nastopila solistka Tjaša Primc, na klaviaturah pa jo je spremljala Nina Zajec. Z avtorjem knjige se je pogovarjala njegova sovaščanka Brigita Lavrič.

Jože Štupar je uspešen podjetnik, mož, oče, dedek, ustvarjalec. Vsem tem vlogam v življenju je sedaj dodal tudi vlogo avtorja, pripovedovalca, ki o svojem pisanju pravi, da kdor se z njim ne strinja, naj vzame zapisane besede zgolj kot mnenje nekoga, ki je napisal knjigo, in ne kot sveto resnico. Namen njegovega pisanja je, kot pravi sam: »Dogodke sem zapisal zgolj zato, da ne gredo v pozabo. Če izvabijo le en nasmeh, bo namen mojega pisanja dosežen.« (str. 11)

Knjiga je izšla pri založbi Volosov hram, lektorirala jo je ga. Lučka Zorko, ki v spremni besedi pove, da so pred nami besedila, ki govorijo o resničnosti, knjiga pa se vseeno bere kot roman. Prav tako je ne moremo označiti kot potopis, saj ne opisuje le tujih mest in dežel, pač pa je najpomembneje, da spoznamo kako je pri nas doma. Vsebina je vsekakor tudi avtobiografska, pa zopet ne samo to, ker pripovedovalec ni v središču.

O nastanku knjige je Jože povedal, da mu je bilo velikokrat dolgčas, ko je z letalom letel v različne kraje sveta. Tako si je začel zapisovati zanimivosti, ki jih na začetku niti ni želel predstaviti nikomur. Ko pa se mu je zdelo, da je svoje pisanje oblikoval v celoto, je na spletu poiskal lektorico, ki ga je nato vodila do izdaje knjige. Bralca pritegne tudi sama naslovnica, zgodba o tem, kako je nastala, pa je močno nasmejala vse obiskovalce.

Pomemben del vsebine je uspešno, tehnološko napredno podjetje, ki daje kruh ljudem, ki živijo v tako imenovanem Blatnem Dolu. To je majhen kraj, nasproti kateremu je postavljeno Belo mesto. Blatni Dol je znan vsem, avtor pa pove, da je ravno to tisti kraj, kjer si želi živeti in ustvarjati. Sicer velik del vsebine predstavljajo različne dežele, ki jih pripovedovalec (avtor) obišče, vse od Rusije, Koreje, Amerike in drugih držav. Pozorno opiše sklepanje poslov po posameznih deželah, ne zanemari pa niti hrane in ostalih človeških značilnosti. Na poti je avtor srečal tudi nekaj oseb, s katerimi je ohranil stike vse do danes. Kaj pa zgodba o medvedjem žolču? Preberite knjigo.

Poseben del knjige predstavlja poglavje Razmišljanja v zapečku, ki delu daje dodatno etično vrednost. Avtor tu predstavi svoj pogled na današnji svet in se opredeli v odnosu do posameznih tem, kot npr. do medijev, blagovnih znamk in človeka kot ustvarjalca in potrošnika.

Jože Štupar je po poklicu strojni inženir, ceni človeško ustvarjalnost, »zdravo pamet« ter možnost, da v življenju delaš to, kar te veseli.


Večer se je zaključil z zdravljico, glasbo in degustacijo dobrot, ki sta jo skrbno pripravila Jože in njegova življenjska sopotnica. Prireditve sta se udeležila tudi župan Jože Papež in podžupan Rok Zupančič. Voditeljica je za konec humorno izpostavila misel, če bo šlo tako naprej, bo Park znanih Suhokranjcev kmalu premajhen za vsa obeležja.

 

Besedilo: Brigita Lavrič, članica KD Dvor

Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor

Oglejte si tudi