Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
12°C
4°C
JUTRI
10°C
0°C
4559

Kristina Gorjanc: "Če ti uspe, delo postane tvoj hobi in hobi je tvoje delo!"

Moja sogovornica je mlada, sedemindvajsetletna, Kristina Gorjanc. Pred dobrimi petimi leti se je podala na samostojno in rizično poslovno pot ter odprla »Kozmetični salon Kristina« v Suhi krajini, natančneje na Dvoru. Čeprav so ji mnogi napovedovali črno prihodnost, je danes vesela, da je naredila ta korak. Uspelo ji je biti samostojna in delati zase, kar je bil njen cilj!

 

Intervju sva opravili v petek zvečer. V salonu se je Kristina posvečala še zadnji stranki, ob njej pa je bila njena pomočnica, študentka  Maja Klemenčič.

 

Glede na to, da nisi domačinka, bi te prosila da poveš nekaj o sebi.

Sem Kristina Gorjanc, prihajam iz Muljave. Po končani osnovni šoli sem razmišljala, da bi delala kot zdravnica oziroma farmacevtka, a ker nisem bila sprejeta na želeni program, sem se vpisala na srednjo kozmetično šolo v Ljubljani, študij pa nato nadaljevala na višji šoli v Novem mestu. Danes sem prav vesela, da se je tako izteklo.

 

Zakaj si se odločila, da odpreš lokal ravno na Dvoru?

Ko sem razmišljala kje bi lokal imela, sem ugotovila da od mojega domačega kraja Muljave, pa do Dolenjskih Toplic ni niti enega kozmetičnega salona. Lokacija na Dvoru se mi je zdela idealna.

 

Katere usluge nudiš v salonu?

Salon imam odprt cel dan, torej od osme ure zjutraj do osme ure zvečer. Nudim nego obraza, klasično masažo telesa, depilacijo, manikuro, gelish lakiranje nohtov, estetsko in medicinsko pedikuro, nohtno protetiko, ličenje, preso terapijo, oblikovanje obrvi, barvanje trepalnic ...

Moje stranke so večinoma ženske, nekaj je tudi moških. Moški se odločajo predvsem za pedikuro, masaže, ali pridejo k meni na nego vraščenih nohtov.  Starejše gospe se največkrat odločijo za nego nog in pedikuro. Mlajše me običajno obiščejo, da jim uredim nohte in naredim nego obraza. Poleti je več povpraševanja po depilaciji, pozimi prevladujejo različne masaže in nega obraza.

 

Kako poskrbiš za reklamiranje svojega salona?

V tem času je pomemben medij predvsem Facebook in Instagram, kjer objavljam svoje storitve. Najboljša reklama pa je še vedno reklama »od ust od ust«. Pa tudi darilni boni so pripomogli k prepoznavnosti mojega salona.

 

Si včlanjena v kakšnem združenju, klubu ali organizaciji kjer se družite kozmetičarke in si izmenjavate izkušnje?

Nisem niti seznanjena, da bi taka druženja obstajala. Sem pa v skupini kozmetičark na Facebooku, kjer si izmenjujemo izkušnje in pomagamo druga drugi pri strokovnih dilemah.

 

Se udeležuješ kakšnih usposabljanj, dodatnih tečajev?

Udeležujem se predvsem tečajev, ki jih organizira Kozmetika Afrodita. To so usposabljanja za nego obraza, masaže, ter usposabljanja za nohtno protetiko. Uspešno sem opravila tudi pedagoško andragoški tečaj. To je bil pogoj, da lahko sodelujem s kozmetičnimi šolami, ki k meni napotijo na obvezno prakso dijakinje in študentke, torej bodoče kozmetičarke.

 

Kaj ti je najbolj všeč v tvoji službi oziroma poklicu? Kakšen je recept za uspešno delo in dober odnos med stranko in teboj?

Najbolj všeč mi je raznoliko delo. Različne storitve, različne stranke... Recept za uspešno delo je samo v tem, da se za vsako stranko maksimalno potrudim in kar najbolje opravim želeno storitev. Rezultat mora biti všeč tako meni kot stranki.

 

Na katerega od svojih dosežkov si najbolj ponosna?

Ponosna sem, da sem brez predznanja o podjetništvu odprla svoj salon, vztrajala in da uspešno poslujem že več kot 5 let. Naučila sem se, da v življenju lahko storiš marsikaj, če imaš ob sebi prave ljudi in obupaš!

 

Če bi ljudi, ki te poznajo, prosila, naj te opišejo s tremi pridevniki, kako bi odgovorili?

Prijazna, iskrena, poštena.

 

Kaj je tvoja motivacija, da zjutraj vstaneš iz postelje?

Kava ... in misel, da se mi bo enkrat obrestovalo.

 

Kako skrbiš, da ti stres ne pride pod kožo?

Težko vprašanje. Za vikend se poskušam čim bolj odklopiti od dela, se sprostiti, posvetiti najbližjim, preživeti čim več časa v naravi. Trudim se čim več dobrega narediti zase, saj mi med tednom za te stvari zmanjkuje časa.

 

Kaj si se naučila v zadnjem letu? Katere so glavne spremembe po Covid-19?

Naučila sem se da je življenje prekratko, da ga moramo živeti, kljub natrpanemu urniku. Naučiti se moramo ustaviti za trenutek in se znati posvetiti drug drugemu.

Čas karantene sem maksimalno izkoristila, saj sem v tem času preuredila salon. Pridobila in uredila sem si dodatni prostor. V salonu je sedaj dovolj prostora, da se lahko dve kozmetičarki naenkrat posvečava strankami. Zdaj mi študentka Maja lahko več pomaga pri delu, saj je z večjim prostorom strankami zagotovljena tudi večja intima.

Glavne spremembe po Covid-19 so predvsem varnostni ukrepi za preprečitev širjenja virusa. Sicer sem že prej uporabljala varovalno opremo, dodaten pa je vezir. Ugotovila pa sem, da k meni v salon prihaja veliko manj starejših strank kot prej.

 

Če bi se lahko pogovorila z 10 let mlajšo različico samega sebe, kakšen nasvet bi si dala? Katere pomembne stvari si se naučila?

Povedala bi si, da se odloči za študij ki te zanima in izberi si delo ki te bo veselilo. Če ti to uspe, delo postane tvoj hobi in hobi je tvoje delo!

 

 

Kristina, hvala lepa. Želim ti še veliko delovnega elana, super strank in tako uspešno še naprej!

Za Suhokranjske poti, Jadranka Meglen

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi