Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Uveljavljanje investicijskih olajšav iz leta 2014

Kmetje, ki so v preteklem letu investirali v kmetijsko mehanizacijo, opremo, trajne nasade ali osnovno čredo, imajo pravico do uveljavljanja investicijske olajšave v višini 40 % vlaganj. Rok za oddajo vloge je 5. februar 2015.
Olajšavo za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost lahko uveljavljajo člani kmečkega gospodinjstva oziroma agrarne skupnosti, ki vlaganja lahko dokažejo z računi, datiranimi v letu 2014. Olajšava se prizna v višini 40 % vlaganj. Zavezancem, ki niso v sistemu DDV, se olajšava prizna od celotnega zneska, DDV zavezancem pa od neto zneska. Olajšave za investiranje se v delu, ki je financiran iz sredstev proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti, proračuna Republike Slovenije oziroma proračuna EU, če imajo ta sredstva naravo nepovratnih sredstev, ne prizna. Ne priznavajo se tudi vlaganja v nakup zemljišč, nakup ali gradnjo zgradb ter nakup motornih vozil, razen traktorjev in druge kmetijske in gozdarske mehanizacije. Olajšava se prizna največ do višine letne davčne osnove iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti (torej do višine katastrskega dohodka in pavšalne ocene dohodka na čebelji panj ter obdavčljivih subvencij). Če olajšava v letu vlaganja presega to davčno osnovo, neizkoriščeni del olajšave lahko zmanjšuje davčno osnovo še v največ petih letih po letu vlaganja. V naslednjih letih vloge ni potrebno ponovno vlagati, postopek izvede finančni organ samodejno. Vlogo vloži eden od članov gospodinjstva, prizna pa se vsem zavezancem v sorazmernem deležu glede na skupno število zavezancev v kmečkem gospodinjstvu oziroma glede na njihove pripadajoče solastniške ali sorazmerne deleže v agrarni skupnosti.

Vloga za uveljavljanje investicijske olajšave je na voljo na spletni strani Finančnega urada RS www.fu.gov.si. Pri sestavi informativnega izračuna za leto 2014 bo finančni organ upošteval le vloge, ki jih bo prejel do 5. februarja 2015. Zavezanci, ki do tega dne ne bodo oddali vloge, bodo imeli možnost ugovora na informativni izračun dohodnine. Upravičencem svetujemo, da z oddajo vloge ne odlašajo.

Vir:

http://www.kgzs.si

Oglejte si tudi