Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
NED.
25°C
10°C
Oceni objavo

Ekskurzija v ŠMARJE PRI JELŠAH

V mesecu aprilu smo se članice Društva kmečkih žena Suha Krajina - Žužemberk odpeljale na strokovno ekskurzijo v okolico Šmarja pri Jelšah.

Ustavile smo se na kmetiji Sinkovič v osrčju Kozjanskega. Kmetija ima 40 letno tradicijo. Glavna dejavnost na kmetiji je predelava mleka v mlečne izdelke. Ti imajo prijeten okus, ki ga daje skrbno pripravljena krma, sestavljena iz mešanice žit in trave. Svoje izdelke prodajajo doma, v trgovini Mercator, vrtcem in šolam v okolišu. Njihove izdelke smo poizkusile tudi članice, tako lahko z veseljem potrdimo njihovo kakovost. Pot nas je peljala v Šmarje pri Jelšah. Tam so nas pričakale članice Društva kmetic Ajda in nas pogostile z njihovo značilno enolončnico in zavitkom. Ga. Francka, dolgoletna predsednica društva, nam je predstavila društvo, kako deluje in s kom sodelujejo. Drugo leto bodo slavile že - 50 letnico delovanja. Ogledali smo si še muzej Baroka, kjer hranijo 43 obnovljenih lesenih kipov iz šmarske Kalvarije. Obnova originalov in kopij je izjemen dosežek k ohranjanju kulturne dediščine. Po ogledu te znamenitosti so se nekatere peš, po klancu navzgor, sprehodile do cerkve sv. Roka, ki je bila zgrajena leta 1646, v zahvalo, da je v Šmarjah nehala moriti kuga. Peš pot do cerkve na griču je speljana ob 14 kapelicah, ki so jih gradili 10 let. Prvi romarji so se nanjo podali leta1753. Prizore Jezusovega trpljenja prikazujejo kipi in freske.  Po strmi poti navzgor se stopnjujeta naš dih in Jezusovo trpljenje vse do zadnje kapelice svetih stopnic z Božjim Grobom. V cerkvi sv. Roka smo pomolile in se odpeljale v Olimje k našemu rojaku patru Jožetu Strojin. Tam smo nakupile zdravilne rožice ter Patrove kapljice s katerim smo si razkužile želodčke. Na koncu smo si privoščile še zasluženo kosilo v »Hiša vin Emino« in poizkusile tudi njihova vina. Hiša vin deluje v okviru Kmetijske zadruge, kjer se ukvarjajo s predelavo in odkupom mleka, prodajo živil in turizmom.

Da je bilo še bolj prijetno, nam je ekskurzijo, s svojo harmoniko popestrila tudi 10 letna Daša Kuhelj. Z lepimi vtisi smo se odpeljale s Kozjanskega, proti naši preljubi Suhi Krajini, z mislijo, da se v jeseni spet odpravimo na ekskurzijo.

 

Tadeja Lavrič

Oglejte si tudi