Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Evropska sredstva za projekt oskrbe s pitno vodo

Služba Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, nadaljuje z izdajanjem odločitev o finančni podpori projektom v okviru izvajanja programskega obdobja 2014–2020.

Tako je izdala odločitev za naložbo »Oskrba s pitno vodo Suhe krajine«, ki bo na tem območju zagotovila varno in zdravo oskrbo s pitno vodo. Za projekt v vrednosti 36 milijonov evrov bo Evropska unija iz Kohezijskega sklada prispevala 20,8 milijona evrov.

 Naložba je namenjena reševanju problematike oskrbe s pitno vodo na območju občin Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Kočevje in Žužemberk. V okviru projekta bo izvedena nadgradnja in hidravlična izboljšava obstoječih vodovodnih sistemov s priključitvijo novih prebivalcev na javno vodovodno omrežje ter zagotovitev novih vodnih virov in s tem zagotovitev varne ter zdrave oskrbe s pitno vodo.

 V okviru projekta bo vgrajeno 152.085 m cevovodov, 7 črpališč (od tega 5 novih) in 2 nadgradnji črpališč, 16 vodohranov, 16 razbremenilnih jaškov, 18 reducirnih jaškov in 11 merilnih jaškov. Zaradi dosedanje občasne oporečne kakovosti pitne vode na zajetjih, neustreznih kapacitet vodovodnega sistema in nepovezanosti v celovit sistem se bo z vključitvijo 5 novih vodnih virov in hidravlično izboljšavo sistema vzpostavil celovit sistem oskrbe s pitno vodo na področju omenjenih občin. Poleg priključitve novih prebivalcev na sistem javne oskrbe s pitno vodo in s tem izboljšanje kakovosti oskrbe ter življenjskih pogojev prebivalcev, bo projekt prispeval tudi k zmanjšanju vodnih izgub.

 

Oglejte si tudi