Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
15°C
10°C
JUTRI
19°C
9°C
Prapor Konjerejskega društva Suha krajina
Deli
Družba in javne storitve, Društvo, Kmetijstvo

KONJEREJSKO DRUŠTVO SUHA KRAJINA

Predstavitev

Suhi krajini je vzreja konj podobno kot drugod po Sloveniji konec devetdesetih naglo porasla. Da bi se ta dejavnost še bolj uveljavila, razvila in razširila, so ljubitelji konj začeli razmišljati, da je to dejavnost potrebno združiti v društvo rejcev in ljubiteljev konj Suha krajina.

Konjerejsko društvo Suha krajina je bilo ustanovljeno 19. oktobra 1999 v Žužemberku.

Na ustanovitvi je bilo prisotnih20 ustanovnih članov.
Za prvega precednika društva je bil izvoljen Franc Pucelj, tajnika Janez Bradač, za blagajnika pa Marjan Bande, ki je po enem letu odstopil. Nasledil, ga je Jože Papež.
V prvem letu se je v društvo včlanilo 83 ljubiteljev konj in konjereje.

Ustanovni člani so bili:

Franc Pucelj, Janez Hrovat Podgozd, Dušan Iskra, Jože Longar, Franc Grum, Miro Kelvišar, Boštjan Bradač, Janz Bradač, Bogdan Avsenik, Janez Hrovat Reber, Marjan Bende, Sašo Kovač, Simon Šercelj, Jakob Koren, Janez Globokar, Peter Glavan, Jože Papež, Metod Muhič, Franc Zore in Bogo Mirtič.

V prvem letu delovanja društva smo člani začeli ugotavljati, da nam manjka primeren prostor za srečanja in  društvene aktivnosti. Po temeljitem premisleku in sklepu občega zbora, se je začela akcija izbire primerne lokacije. Po ogledu in pogovorih smo se odločili za nakup zemljišča na Plešivici ter začeli urejati dokumentacijo za postavitev zavetišča.

Takoj po prevzetju parcele smo pričeli urejati okolico in prostor pripravljati na postavitev brunarice.
11. maja 2001 smo začeli z izkopom temeljev za stavbo. Potrebno je bilo veliko požrtvovalnosti pa tudi finančne pomoči članov in številnih sponzorjev, ki so nam z veseljem pomagali. 

Moramo priznati, da nam je ves čas našega ustanavljanja in delovanja trdno stala ob strani Občina Žužemberk z županom Francem Škufca, ki je bil tudi konjerejec in je naš član.
Zavetišče v Suhokranjskem stilu je bilo kmalu postavljeno, parcela pa ograjena.

22. junija 2002, po natančno 407 dneh dela je bilo zavetišče ob Blagoslovu župnika Franca Povirka predano svojemu namenu. Poleg koče smo na parceli še postavili jurčka ( najbolj priljubljenega na veselicah) in kozolec ( kot zavetišče za konje pred vremenskimi neprilikami). Za boljši stik z bogom pa smo poskrbeli s postavitvijo križa na idiličnem kraju ob robu
gozda, katerega je junija 2007 blagoslovil žužemberški dekan Franc Vidmar.

Druženja na naši parceli na Plešivici: 
Tradicionalno Novoletno jahanje in pohod na Plešivico; Prvomajsko  kresovanje;  Konjerejska veselica ob dnevu  državnosti- (zadnja sobota v juniju) Peš pohoodi drugih društev na Plešivico h konjerejski koči; Večkrat na leto pohodi našega društva s konji in brez njih na Plešivico; Sprejem drugih društev, konjenic in furmanskih konjenic na Plešivici itd..... V letu 2011 smo imeli tudi prvič na Jurjevo blagoslov konj na Plešivici, na dan državnosti pa tekmovanje v spretnostih pod sedlom, proslavo ob dnevu državnosti na občinski ravni, nato pa konjerejsko veselico.
Prapor Konjerejskega društva Suha krajina Naša parcela Druženje na Plešivici Druženje Poziranje pred kočo Kozolec na naši parceli Poziranje Imamo tudi jurčka kjer je ob dogodkih zelo živahno Seveda so na naši parceli prisotni tudi konjički

Zadnje vsebine