Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Romanje župnije Zreče

1700 let od rojstva sv. Martina in leto Usmiljenja – Romanje župnije Zreče

 

Župnija Zreče je letos zaradi -  v naslovu navedenih - jubilejev izbrala za cilje svojega romanja madžarsko mesto Sombotel in poljsko Čenstohovo ter Krakov. Da smo jubileje še bolj poudarili, smo se na pot odpravili 25. junija, prav na dan srebrnega jubileja, ko je Slovenija postala neodvisna država. Avtobus, ki je bil zaseden do zadnjega sedeža, nas je ob molitvi in nagovoru naših dveh duhovnikov: Petra Leskovarja in Mateja Kobala, ter zanimivem podajanju zgodovine Avstrije,  Madžarske in Poljske s strani odličnega vodiča Andreja Gruma ter prekrasnih šoferjev Matjaža in Poldija,  zelo hitro pripeljal do Sombotela. Ustavili smo se pri cerkvi sv. Martina,  katere severna stranska kapela pravi legenda, da je zgrajena prav nad rojstno hišo sv. Martina. Po sveti maši smo si ogledali še stalno razstavo v Centru za obiskovalce svetega Martina ter najstarejše pokopališče, ki so ga uporabljali skoraj dva tisoč let in je bilo že v rimskih časih pokopališče članov starokrščanske skupnosti mesta. Na spomeniškem studencu pred cerkvijo smo se ustavili ob kipu, ki prikazuje sv. Martina, ko krsti svojo mater.

 

2. dan

Prenočili smo v Čenstohovi, kjer smo naslednjega dne zgodaj zjutraj prisostvovali slovesnemu odprtju svetovno znane ikone Črne Marije. Sledil je voden ogled nekaterih prostorov pavlinskega samostana in njihove zakladnice. V molitvi smo v sprevodu obhodili oltar milostne podobe. V romarski kapeli mogočne bazilike smo imeli sveto mašo. Pot smo nadaljevali do žalostnega pomnika zgodovine – taborišča Awschwitz. Že sam napis nad vhodom v ogromen ograjen prostor taboriščnih zgradb »Delo osvobaja« lahko človeka prepriča o lažnivih obljubah taboriščnikom. Ob sočutni razlagi lokalnih vodičev smo podoživljali tudi mi težko predstavljive grozote in nečloveške muke, ki so jih preživljali zaporniki.

 

3. dan

Prebudili smo se v čudovito jutro, ki je obljubljalo prekrasen dan. Najprej smo se podali v novo svetišče sv. Janeza Pavla II. V kapeli, kjer je postavljena njegova prva nagrobna plošča s svetim pismom, katerega listi so plapolali v vetru in dežju v Vatikanu ob njegovi smrti, v steklenički pa se nahaja relikvija njegove krvi,  smo imeli sveto mašo. Sledil je ogled prekrasnih mozaikov v zgornji cerkvi, Le-te so izdelali umetniki Centra Aletti,  pod vodstvom p. Marka Ivana Rupnika. Na gradu Wawel smo videli tudi najnovejšo spominsko ploščo kneginji Ani Celjski, katero so slovesno umestili konec maja letos. Po ogledu mesta Krakow, smo obiskali še vrhunec letošnjega leta Božjega usmiljenja – njegovo svetišče ob grobu sv. Faustine Kowalske.

 

4. dan

Zadnji dan našega romanja smo dopoldan preživeli globoko pod zemljo v čudovitem rudniku soli Wieliczka. Sledil je obisk rojstnega mesta sv. Janeza Pavla II. v Wadowicah, kjer smo imeli zadnjo sveto mašo na našem romanju. Polni bogatih in prelepih vtisov ter poglobljeni v veri smo se v zgornjih jutranjih urah petega dne vrnili na svoje domove.

Oglejte si tudi