Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Družine so pele na Brinjevi gori

V nedeljo 11. septembra je organiziralo Katoliško kulturno društvo Zreče, oziroma njegova sekcija »Pevke z Brinjeve gore«, v  romarski cerkvi na Brinjevi gori nad Zrečami svoj tradicionalni koncert družinskega petja z naslovom: »Pri nas doma se vedno pelo je«. Tak je tudi naslov pesmi, za katero so besedilo in tudi glasbo napisale same članice pevske skupine.

S to pesmijo se je koncert tudi začel. Letos je bil koncert malce drugačen. Poleg gostiteljic, ki so predstavile v večkratnih vstopih svoj širok repertoar in - ko sta se jim pridružila še brata, so nastopili kot družina Strmšek. Nastopile so še so tri pevske družine:  družina BELE iz Zibike in družina REPENŠEK iz Mozirja, ki sta nastopili prav na vseh koncertih na Brinjevi gori, ter družina STAJNKO iz Vidanovcev pri Ljutomeru, kateri člani so prav tako postali že pravi družinski prijatelji.

Da je koncert družinskega petja priljubljen v domačem kraju najbolj dokazuje dobra udeležba, saj je bila cerkev skoraj nabito polna. Lepo petje družin nas vse navdušuje in potrjuje, da v družinah še znajo stopiti skupaj, skupaj zapeti ob veselih in tudi žalostnih dogodkih. Družine pa poleg tega ohranjajo čudovito izročilo ljudskih pesmi, ki bi sicer lahko prešlo v pozabo, saj je velika večina od njih takih, ki niso nikjer zapisane in objavljene. Letos se je koncerta udeležil tudi domači župnik Peter Leskovar, ki je z njemu lastno prijaznostjo in preprostostjo nagovoril prisotne in izrazil željo naj se lepo petje sliši tudi v bodoče. Pevke z Brinjeve gore bodo v naslednjem letu praznovale dvajseto obletnico svojega delovanja, zato so napovedale jubilejni koncert v večnamenski dvorani v Zrečah. Z velikim veseljem radi ob koncu napišemo in povemo besede, ki jih je napisal gospod župnik Peter Leskovar in so objavljene v knjižici, izdani ob 10. jubilejnem koncertu na Brinjevi gori:

»Naj se sliši pesem v deželi v raju pod Triglavom, naj se sliši pesem v raju pod Pohorjem in Brinjevo goro, naj se sliši pesem … tvoja in moja«.

Oglejte si tudi