Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Straničani imajo »zlato« govejo juho

Tretjo nedeljo v septembru je na ploščadi pred termami Zreče ves dopoldan zares dišalo, saj je namreč potekalo tekmovanje v kuhanju goveje juhe. 150 porcij le te pa so razdelili obiskovalcem. Foto: Petra Podgrajšek
3. Praznik goveje juhe

V kuhanju je sodelovalo pet ekip. Organizator Unior d.d., Program Turizem je poskrbel za urejen prostor in vso tehnično opremo ter za goveje meso in kosti lokalnega pridelovalca v enaki količini ter kakovosti za vse tekmovalce. Jušno zelenjavo in začimbe ter še kakšne druge pripomočke so si ekipe zagotovile same. Le te so si predhodno morale pripraviti tudi testo za rezance, ki so ga prinesle s seboj na prireditev. Tam pa so uporabili strojček za valjanje testa, rezance pa je bilo potrebno narezati ročno na licu mesta. Vsaka ekipa je skuhala 30 porcij goveje juhe. Uradni del se je pričel ob 8.30 uri. Ob 12.15 pa so skupine juho servirale ocenjevalni komisiji.

S kuponom do »male južine«

Tokrat sta dogajanje budno spremljala člana komisije Romana Gričnik, upokojena učiteljica kuharstva ter Jakob Furman vodja gostinstva v Termah Zreče. Ocenjevala sta okus, izgled ter tehnično dovršenost in na koncu tudi servisno mizo. Po ocenjevanju pa je sledila pokušina goveje juhe za obiskovalce. Po tako imenovani »prvi rihti« pa so si obiskovalci kupili za 3 € kupon s katerim so lahko izbirali med petimi meniji. Nato je sledila razglasitev. Priznanja za sodelovanje sta prejeli TD Oplotnica in TD Trta Oplotnica, tretje mesto so si »zakuhali« v Uniturju Rogla, drugega je osvojil Boris Kos,  ki je predstavljal goste Term Zreč. Zlato priznanje za najboljšo govejo juho pa je osvojilo Turistično olepševalno društvu Stranice. Priznanja in praktične nagrade je podeljevala Mateja Vidnar Stiplošek, vodja hotelirstva in gostinstva v Termah Zreče.

 

Ponovno ocenjevanje ter pester program

Letošnja prireditev je potekala v sklopu ocenjevanja za pridobitev znaka v kategoriji prireditve. Stojnice so krasile Pohorsko tržnico na kateri so se predstavljali ponudniki zgoraj omenjene blagovne znamke, kateri so svoje izdelke prinesli na ponovno ocenitev, saj so si s tem obnovili znak kakovosti. Možen pa je bil tudi nakup teh izdelkov. Ponudnike oz. njihove izdelke je ocenjevala Mojca Polak, predavateljica na Višji šoli za gostinstvo in turizem Maribor. Tudi za najmlajše je bilo poskrbljeno. Društvo prijateljev mladine je na svoji stojnici izdelovalo posebne pastirčke, Andrej Koprivnik je imel delavnico  izdelave lesene žlice, coklar Martin Mumelj pa je izdeloval pohorske cokle. Ansambel Žurerji in Otroška FS Vladko Mohorič Zreče pa so poskrbeli še za dobro vzdušje. Domen Vogelsang, direktor LTO Rogla-Zreče, GIZ je ob koncu povedal: «Veseli me, da smo v sodelovanju s številnimi ponudniki naredili korak naprej k nadaljnjemu zagonu blagovne znamke »Okusi Rogla«, saj menim, da bo  le-ta v prihodnje pomemben element turistične ponudbe v Destinaciji Rogla Pohorje«.

Oglejte si tudi