Zreče

DANES
21°C
9°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Spominski večer - 100 let Marjan Osole

V mesecu marcu 2024, natančneje 29.3.2024 bi 100 let praznoval spoštovani gospod Marjan Osole, naš častni občan Občine Zreče, direktor, gospodarstvenik, ki je odtisnil izjemen pečat v razvoju našega gospodarstva, turizma, komunalnega in negospodarskega razvoja na zreškem.

Uspešno kariero je začel v Kovaški industriji Zreče kot prisilni upravitelj leta 1968, delo pa nadaljeval kot glavni direktor podjetja s posebnimi menedžerskimi sposobnostmi, vizionarstvom in karizmo, vse do konca maja leta 1990. V času njegovega vodenja je Unior postal svetovno uveljavljeno podjetje, saj so uvedli poleg turizma številne nove programe sinter; strojegradnja in homokinetika in nove metode obdelave kovin, kot je hladno kovanje. V tem obdobju se podjetje uveljavi kot pomemben dobavitelj svetovni avtomobilski in drugim industrijam ter panogam. V tem času so se Zreče skupaj z razvojem podjetja Comet na podlagi gospodarskega razvoja skokovito razvijale, kar je poleg širitve industrijskih kapacitet in zaposlovanja pospešilo razvoj Zreč, ki so prerasle leta 1987 v najmlajše slovensko mesto, kjer so se pospešeno razvijale tudi negospodarske dejavnosti, kot so vzgoja, izobraževanje, kultura, šport… Upravičeno pa ga lahko štejemo tudi kot začetnika in utemeljitelja našega turizma, ki danes predstavlja nosilca ponudbe naše uveljavljene turistične destinacije Rogla-Pohorje. 

Stoletnica njegovega rojstva je bila priložnost, da smo z govorniki na spominskem večeru, 4.4.2024 v večnamenski dvorani skupaj obujali spomine na to našo izjemno osebnost, njegovo vlogo v razvoju podjetja, turizma, mesta,  krajevnih skupnosti in Občine.

1/6






Skozi spominski večer nas je popeljal Danijel Oplotnik skupaj z govorniki:

  1. Cveto Jančič – nekdanji župan Občine Slove. Konjice
  2. Filip Filipov, dipl. ing. met. – nekdanji vodja kovačnice in tehnični direktor
  3. Viljem Brvar, oec. – nekdanji direktor komerciale
  4. Milan Jelenko - nekdanji vodja sintra
  5. Drago Črešnar – nekdanji vodja nabave
  6. Štefan Nemež -  častni občan občine Zreče in nekdanji direktor Cometa
  7. Martin Špile – nekdanji kovač
  8. Jože Boček – nekdanji kovač
  9. Darko Hrastnik – predsednik uprave Uniorja
  10. Mag. Boris Podvršnik – župan Občine Zreče
  11. Stanko Makovec - nekdanji vodja investicij
  12. Avgust Špoljar - nekdanji vodja obdelovalnih obratov

Oglejte si tudi