Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Skupaj zmoremo več v prizadevanjih za pravilno ločevanje komunalnih odpadov

Odlaganje odpadkov je najdražji način ravnanja z odpadki in tudi najmanj prijazen do okolja. Če odpadke dosledno ločujemo, varujemo okolje in s tem tudi varčujemo. S sistematičnim ločevanjem komunalnih odpadkov si gospodinjstva lahko znižajo stroške ravnanja z odpadki, kakor tudi z doslednim ločevanjem odpadkov pridobivamo sorazmerno čiste frakcije, ki jih lahko ponovno uporabimo, recikliramo ali energetsko izrabimo. Z doslednim ločevanjem tako zmanjšujemo:

  • količine odpadkov, ki se odlagajo,
  • stroške ravnanja z odpadki,
  • količino energije, ki je potrebna za proizvodnjo novih izdelkov,
  • onesnaževanje okolja in porabo naravnih virov oz. surovin ter prihranimo dragocen deponijski prostor.


V Občini Zreče ugotavljamo, da kljub prizadevanjem v preteklem obdobju, ločevanje ni na zadovoljivi ravni. V številnih zabojnikih za mešane komunalne odpadke je še vedno precej odpadkov, ki bi morali biti ločeno zbrani v zanje namenjenih zabojnikih, ob enem pa se v drugih pojavljajo odpadki, ki tja ne sodijo. Odgovornost za lastne odpadke nosi vsak posameznik – povzročitelj, zato je z ločevanjem treba začeti na izvoru njihovega nastanka, torej v gospodinjstvih in storitvenih obratih.

Kot je razvidno iz prikazanih podatkov sortirne analize za leto 2023 v Občini Zreče je v posodi za mešane komunalne odpadke zgolj 37,78% odpadkov, ki v to posodo dejansko sodijo (mešani komunalni odpadki 25% in ostanek po prebiranju 13%). Izmed teh odpadkov, ki torej ne sodijo v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov, največji delež v izvedeni analizi predstavljajo biorazgradljivi odpadki (38%), plastika (8%) ter oblačila in tekstil (5%)

V ta namen bo Saubermacher Slovenija in Medobčinska inšpekcijska služba v prihodnje pričela z izvajanjem rednega nadzora nad pravilnim ločevanjem komunalnih odpadkov pri uporabnikih, kjer bodo pred odvozom pregledali vsebnost zabojnikov (vreč) z namenom, da uporabnike informiramo o ugotovljenih nepravilnostih pri ločevanju komunalnih odpadkov.

Prosimo vas, da v prihodnje s skupnim sodelovanjem naredimo odločne korake v smeri izboljšanja ločevanja in odgovornega ravnanja pri nastajanju in zmanjševanju količin odpadkov.


Oglejte si tudi