Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

Otvoritev kotlovnice na lesno biomaso Stranice

Pozdrav, namen pridobitve in zahvalo vsem, ki so sodelovali pri projektu je v uvodnem govoru povzel predsednik krajevne skupnosti Stranice gospod Drago Padežnik.

Župan mag. Boris Podvršnik je v svojem govoru povedal, da smo gradbeno dovoljenje za izgradnjo nove kotlovnice na daljinsko ogrevanje na leseno biomaso – sekance smo pridobili že v mesecu juniju 2022. Z izbranim izvajalcem del Biomasa d.o.o., Luče smo junija 2023 podpisali pogodbo o izgradnji le te. Podizvajalca pri izvedbi projekta sta bila tudi podjetji AMD Gradnje d.o.o. in Gradnje Fijavž d.o.o.

Priprava ogrevnega medija je v novo zgrajeni kotlovnici pozicionirana ob objektu šole in telovadnice Stranice. Od kotlovnice je voden dvocevni razvod v zemlji do končnih uporabnikov. Za vstopom cevnega razvoda v posamezen objekt je nameščena interna toplotna postaja z vso potrebno opremo ter priklopom na sekundarni vod. Vsaka interna toplotna postaja ima vgrajen tudi kalorimeter za merjenje dejanske rabe toplotne energije. Nemoteno delovanje, krmiljenje opreme z nastavitvami v kotlovnici in sprotno odčitavanje končne rabe toplotne energije na posameznem odjemnem mestu, pa je vodeno preko centralnega nadzornega sistema, katerega lahko upravnik nadziral tako iz pisarne, kot tudi iz katere koli druge lokacije z internetnim dostopom na osebnem računalniku, tablici ali pametnem telefonu.

Glavnina del je bila končana v mesecu septembru 2023. Sredi meseca oktobra 2023 smo izvedli zagon kotlovnice. Strokovni (gradbeni) nadzor je izvajalo podjetje  Gins d.o.o., Gorazd in Matjaž Mernik. Nadzornik strojnih instalacij je bil Ivan Hercog in  nadzornik elektro instalacij Dušan Pajič.

Končna obračunska vrednost del je v višini 220.428,18€ brez DDV, skupaj z DDV pa 268.922,38 €.,  kar smo zagotovili v proračunu Občine Zreče za leto 2023 in delno 2024. S kotlovnico upravljala OŠ Zreče, ogrevajo pa se prostori podružnične šole in vrtca Stranice s telovadnico, ter večnamenski dom krajanov Stranice z Gasilskim domom PGD Stranice.

Na slavnostni otvoritvi, ki so jo pripravili krajani v organizaciji KS Stranice in Turističnega olepševalnega društva Stranice so sodelovali otroci Vrtca in Osnovne šole podružnice Stranice. Novo pridobitev je na dogodku blagoslovil župnik gospod Peter Leskovar. Obiskovalcem pa je predstavnik upravljalca kotlovnice gospod Kotnik Andrej tudi razkazal in podal informacije o načinu delovanja.

Oglejte si tudi