DANES
26°C
9°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Obisk botaničnega vrta ob gradu Miramare in Kraškega posestva Jernejevi, priznanega vinarja in zeliščarja.

Člani društva Smetlika smo v juniju organizirali izlet v sosednjo Italijo, natančneje v mesto Trst in njegovo okolico.

Zbrali smo se v ne prav zgodnjih jutranjih urah, polni pričakovanj in želje po druženju. Prvi postanek na poti je bil v mestu Trst, ki slovi po svoji pestri zgodovini, kulturi in arhitekturi. Ogledali smo si mestne znamenitosti, med drugim veličastno Piazza dell 'Unità, ki je največji evropski trg ob morju. Sprehodili smo se po živahnih ulicah, občudovali stavbe in se prepuščali vzdušju mesta.

Nadaljevali smo z obiskom slavnega dvorca Miramare, ki se dviga nad obalo Jadranskega morja. Dvorec, znan po svojih čudovitih vrtovih in razgledih, je bil prava paša za oči. Sprehodili smo se po vrtovih, občudovali raznolike rastlinske vrste in izmenjavali znanje o njihovih zdravilnih lastnostih. Vzdušje na dvorcu Miramare je bilo čarobno, saj so se med šepetanjem vetra in vonjavami rastlin zeliščarji čutili eno z naravo.

Po obisku Miramara smo se odpravili na Kras, znano kraško planoto, ki slovi po svoji izjemni biodiverziteti. Naša naslednja postaja je bila vinska klet Jernejevi, ki se nahaja v samem srcu kraškega podeželja. Lastnik Jernej je s svojo gostoljubnostjo in strastjo do vina navdušil vse prisotne. Ob čudovitem razgledu na vinograde smo uživali v vrhunskih okusih pršuta, pancete in kraških vin, ob tem pa smo se pogovarjali o zdravilnih lastnostih nekaterih kraških zelišč, ki so jih zeliščarji že poznali. Čas v Vinotoču Jernejevi je bil prav poseben, saj smo se ne samo posladkali s kulinaričnimi dobrotami, temveč smo tudi spoznali pomembnost lokalne kulinarike in tradicionalnih pridelkov tega območja.

1/15















Zeliščarji društva Smetlika smo tako imeli privilegij okusiti in se seznaniti z izjemnimi gastronomskimi posebnostmi Kraške regije. 

Po nepozabnem dnevu polnem odkrivanja in uživanja v naravnih lepotah ter kulturni dediščini Trsta, Miramara in Kraškega podeželja, smo se z zadovoljstvom in občutkom bogate izkušnje vrnili domov.

Oglejte si tudi