Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Občinski svet Občine Zreče sprejel Občinski program varstva okolja

Občinski svet Občine Zreče je na 8. redni seji dne 6.12.2023 sprejel Občinski program varstva okolja za obdobje 2024-2028. 

Zakon o varstvu okolja (ZVO) Mestne občine obvezuje k pripravi občinskih programov varstva okolja (OPVO), ostalim občinam pa jih priporoča. OPVO je skupen strateški dokument občine ter politika občinskega sveta, župana kakor tudi občinske uprave in služi kot osnova za vse strateške, politične, razvojne, investicijske in prostorske dokumente občine. Priprava OPVO je proces, ki aktivira večje število akterjev na področju varstva okolja ter velik del občinske uprave.

Lokalne skupnosti s celostnim načrtovanjem za upravljanje z okoljem hitreje in učinkoviteje zmanjšujejo in preprečujejo obremenjevanje okolja in ustvarjajo pogoje za kakovostno in zdravo življenje. Okoljski problemi so namreč zelo kompleksni in medsebojno prepleteni, zato je treba pri načrtovanju upoštevati hkrati stanje okolja, gonilne sile, pritiske in vplive. Vsaka lokalna skupnost oz. urbano središče okoljsko načrtovanje prilagodi svojim razmeram, pogojem in razvojnim potrebam.

 

Pripravljen OPVO omogoča lažjo identifikacijo področij, kjer je potrebno najbolj nujno ukrepati in posledično premišljeno usmerjati sredstva v tiste projekte, ki dajejo največji učinek glede na vložke. Poleg tega lahko občina s programom spodbudi aktivnejši odnos občanov do varstva okolja in vzpostavi sodelovanje z občani, podjetji in nenazadnje državo na tem področju.

Poročilo predstavlja strokovne podlage za preventivno varovanje okolja v občini Zreče, kot ga predvideva program varstva okolja občine oz. operativni program varstva okolja, ker se je Slovenija v okviru nacionalnega programa varstva okolja (NPVO) obvezala izvrševati obveznosti iz ratificiranih in objavljenih mednarodnih pogodb, strategij, programov in predpisov EU s področja varstva okolja. 

Oglejte si tudi