JUTRI
25°C
8°C
PON.
25°C
9°C
Oceni objavo

Naj osebnost lokalnega časopisa NOVICE za leto 2016 je družinski zdravnik Marjan Berginc, priznanje za življenjsko delo Jožetu Koširju

Marjana Berginca, družinskega zdravnika, specialista splošne medicine iz Slovenskih Konjic, so bralci lokalnega časopisa NOVICE, ki pokriva občine Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje in Oplotnica, izbrali za Naj osebnost NOVIC 2016. Uredništvo časopisa NOVICE je priznanje za življenjsko delo podelilo nekdanjemu zreškemu županu Jožetu Koširju.

Prejemnika nagrade za življenjsko delo so izbrali v uredništvu NOVIC, medtem ko izbiro Naj osebnosti NOVIC za posamezno leto vsakič prepustijo občanom konjiške, zreške, vitanjske in oplotniške občine oziroma vsem bralcem NOVIC. Želijo namreč, da občani sami odločijo, kdo je po njihovem mnenju v iztekajočem se letu naredil največ zanje in za življenje na območju vseh štirih omenjenih občin.

 

Naj osebnost NOVIC, ki je letos po mnenju občanov najbolj zaznamovala življenje na Konjiškem, Zreškem, Vitanjskem in Oplotniškem, so izbirali med desetimi finalisti akcije. Največ glasov so namenili Marjanu Bergincu. Družinski zdravnik, specialist splošne medicine iz Slovenskih Konjic, je letos postal tudi 'Moj zdravnik 2016'. Naziv so mu podelili v sklopu vseslovenske akcije v organizaciji revije Viva. V Slovenskih Konjicah sicer dela že približno 25 let, v svoji zasebni ambulanti danes skrbi za nekaj manj kot 2.000 pacientov, svoje znanje pa prenaša tudi na mlajše zdravnike. Njegovi pacienti od njega odidejo vedno vidno bolj zdravi, kot so prišli k njemu. Poznamo tudi zgodbe, ko Berginc pride na dom, ko ni nihče bolan, se pozanima o zdravju, rešuje težave kar na ulici … tako je pač delo zdravnika s srcem. "To drugo letošnje priznanje mi ogromno pomeni, saj sem ga dobil na območju, kjer deluje moja ambulanta. Svojim pacientom in vsem drugim se zahvaljujem za vsak glas, ki so mi ga namenili. To je odraz, da so ljudje z mojim delom zadovoljni," je po razglasitvi povedal Marjan Berginc, ki poudarja, da ljudje njegov način dela poznajo. Predvsem se trudi razumeti težave pacientov, ki pridejo v ambulanto. Pravi, da zdravstvo ni le fizično zdravje, ampak imajo ljudje pogosto tudi psihološke in socialne težave. Zato je po njegovem mnenju še toliko bolj pomembno, da zdravniki poleg svojega osnovnega dela znajo paciente tudi razumeti in so do njih prijazni.

Prejemnik priznanja za življenjsko delo Jože Košir kljub številnim življenjskim uspehom ostaja skromen: "Odkrito moram povedati, da sem bi zelo presenečen, ko sem izvedel, da bom dobil ta naziv. Je pa to priznanje za moje delo na različnih področjih, od gospodarstva, športa in politike, kjer sem sodeloval s številnimi ljudmi. Vedno sem se trudil povezati čim več ljudi, tako da je bilo pri posameznem projektu tudi čim manj možnosti za kakšne napake." Košir sicer ocenjuje, da se lokalna skupnost, v kateri živi, še vedno razvija v pravi smeri. Sam se želi po naslednjih lokalnih volitvah iz politike nekoliko umakniti in več časa posvetiti družini. Kot pravi pa bo še vedno vsem, ki bodo to želeli, na voljo za kakšne nasvete. "Desetletja njegovega dela so močno vklesana tako v razvoj zreške občine kot v družbeno življenje v kraju. Postal je prvi župan samostojne občine Zreče in bil en mandat državnozborski poslanec. Aktiven je v več društvih in organizacijah. Trenutno ima največ dela v sklopu Gasilske zveze Zreče – Vitanje in Društva upokojencev Zreče. Jožeta se seveda spomnimo še kot predsednika KS Zreče, iz časov samoprispevkov, ki so bili večinoma vsi uspešni in so ustvarjali pogoje za razvoj gospodarstva in naših krajev," so med drugim v obrazložitvi zapisali v uredništvu NOVIC. Jože Košir je bil vedno zelo priljubljen med krajani in občani Zreč in okolice. Znan je po svoji pridnosti, delavnosti in sprejemanju kompromisnih in modrih odločitev – vedno se je trudil delati tako, da so pri projektih sodelovali judje – vse se ni dalo narediti z občinskim denarjem. Zato je bil tudi vedno znova izvoljen na te najvišje funkcije v lokalnem okolju. In zato je bil tudi izvoljen na poslansko funkcijo na državnem nivoju, kjer je opravljal dvojno delo: župana in poslanca. Še vedno je dejaven občan in soustvarjalec lokalne politike, tudi kot občinski svetnik. Prav letos so ga v Zrečah razglasili tudi za častnega občana.

 

Letošnji kandidati za Naj osebnost NOVIC so poleg zdravnika Marjana Berginca bili še: mag. Aleksandra Boldin (profesorica zgodovine in sociologije, ki poučuje na Gimnaziji Slovenske Konjice), Darinka Gilčvert Berdnik (učiteljica biologije, naravoslovja in izbirnih predmetov na Osnovni šoli Pod goro in Gimnaziji Slovenske Konjice), Ana Haložan (Konjičanka, Miss Universe Slovenije), Ivo Kacbek (kulturni animator, dirigent, zborovodja, gasilec), Aleksander Marguč (direktor uspešnega gradbenega podjetja iz Slovenskih Konjic), Anton Noner (predsednik organizacijskega odbora Konjiškega maratona), Andrej Podgoršek (direktor uspešnega konjiškega podjetja AD Vita oz. Vitapur), Oliver Tič (na spletu bolj poznan kot Oli Walker) in Vlado Ulipi (skupaj s svojo družino vodi uspešno Gostišče Ulipi).

 

Obe priznanji so letos v uredništvu NOVIC podelili petič. Naj osebnost NOVIC 2012 je bil Anton Ofentavšek, v letu 2013 so to priznanje občani dodelili Ivanu Furmanu, leta 2014 patru Lojzetu Cviklu, lani pa Saši Topolšku. Priznanje za življenjsko delo 2012 je prejel Jože Fideršek, leta 2013 so se s tem priznanjem poklonili Marijanu Osoletu, leta 2014 Florjanu Jančiču, lani posthumno Zdravku Ivačiču.

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo:

Aleš Mrzdovnik (urednik@novice.si, T: 03 757 45 13)


Oglejte si tudi